latinica  ћирилица
17/10/2019 |  10:18 ⇒ 17:33 | Аутор: СРНА

Додик са студентима из Русије; Српска мирна и политички стабилна

Република Српска је мирна, институционално и политички стабилна и покушава да у тешким условима изграђује своју економију, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у Бањалуци, гдје је уприличио пријем за делегацију професора и студената Факултета безбједности и Правног факултета Међународног државног обласног универзитета из Москве.

Додик је рекао да је са руским студентима и професорима разговарао о изазовима које је пролазио српски народ на овим просторима, Дејтонском споразуму, потреби за стабилизацијом и миром у региону, као и сарадњи Српске и Русије, те безбједности.

- Највећи безбједносни изазови су повратак ратника из Сирије у БиХ, мигрантска криза, као и ова прича о НАТО - рекао је Додик.

Он је на пријему истакао да међународни фактор и данас одлучује о главним процесима у БиХ, међу којима су и они финансијски који се воде преко Централне банке која има депозите код Дојч банке.

Додик је упозорио да информације говоре да је изложеност сумњивим пласманима те њемачке банке у висини три годишња БДП-а ЕУ.

"То је нуклеарна финансијска бомба, која постоји, а ми ништа не чинимо да очувамо наш простор", навео је Додик.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин захвалио је Додику за пријем, наводећи да према потписаном уговору универзитети у Москви и Бањалуци имају динамичну сарадњу која се манифестује и учешћем колега из Русије на овдашњим научним скуповима.

Декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић је рекао да имају плодоносну сарадњу са колегама из Москве, те да руски студенти и професори учествују на конференцији овог факултета под називом "Наука у функцији безбједности".

- Настојаћемо да сарадња буде садржајнија на плану размјене студената и наставника - рекао је Ћеранић.

Шеф Катедре социјалне безбједности на Факултету безбједности из Москве Јелена Приорова рекла је да московски и бањалучки универзитет успјешно сарађују на плану науке, размјене студената и студентске праксе.

- Планирамо да организујемо међународне магистарске студије између наших факултета за безбједност, као и научну конференцију на којој ће учествовати факултети два универзитета и послије које ће бити објављен зборник радова - рекла је Приорова.

Предсједник Научно-педагошког савјета Русије Анатолиј Кустов рекао је да настоје да пруже подршку Српској у научном и педагошком погледу.

- Хоћемо да понудимо своја знања из правних наука, организације научних конференција и округлих столова, али и борбе против тероризма, те безбједности и заштите становништва од криминала и нереда - навео је Кустов, који је и доктор правних наука.

Посјета професора и студената из Москве резултат је сарадње коју је Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањалуци остварио са Факултетом безбједности Међународног државног обласног универзитета.