latinica  ћирилица
17/10/2019 |  11:18 | Аутор: СРНА

Ђурић: Јавност да реагује због забране сликарки

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић је, поводом забране академском сликару Сузани Стојадиновић да унесе своје слике на Косово и Метохију, оцијенио да је ријеч "о фашистичком лудилу Приштине" и позвао јавност Србије и Европе да дигне глас.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

- Ово је фашистичко лудило Приштине - рекао је Ђурић за портал Косово онлајн.

Стојадиновићева је нагласила да је запрепашћена оним што је доживјела на прелазу Јариње.

- Службеник на прелазу ми је рекао да покупим своје ствари и изађем из аутобуса, да моји радови не могу да пређу границу јер им није достављено званично обавјештење од њихове владе и да не могу да ме пусте - рекла је Стојадиновићева.

Она је нагласила да, осим српског има и мексичко држављанство, али како Мексико није признао самопроглашено Косово, то јој, како је рекла, није било од помоћи.

Стојадиновићева, којој је онемогућено да свој рад представи публици у Галерији Факултета уметности у сјеверној Косовској Митровици, осим самосталних и колективних изложби у Србији и Мексику, излагала је у Шведској и Колумбији.

Њене слике налазе се у колекцијама широм свијета - Канади, САД, Великој Британији, Мексику, Колумбији, Италији, Шведској, Португалији, Шпанији, Француској, Србији.