latinica  ћирилица
17/10/2019 |  12:04 ⇒ 12:15 | Аутор: СРНА

У овој години издвојено више од 30 милиона КМ за запошљавање и самозапошљавање

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је на данашњем састанку са руководством Завода за запошљавање Републике Српске на Палама констатовано да је у овој години издвојено највише средстава за запошљавање и самозапошљавање - више од 30 милиона КМ.
Пале: Милуновић са руководством Завода за запошљавање Републике Српске - Фото: СРНА
Пале: Милуновић са руководством Завода за запошљавање Републике СрпскеФото: СРНА

Милуновић је појаснио да је у овој години кроз седам програма у акционом плану издвојено највише средстава у односу на протекле године.

Након посјете текстилном предузећу "Мраз", министар је изјавио новинарима да је ово предузеће од 2013. године конкурисало и добијало средства за самозапошљавање, а од 130 запослених, посредством Завода за запошљавање подстицај је обезбијеђен за 63 радника.

Он је додао да ово предузеће у Рогатици запошљава 24 радника са намјером да ускоро прошире капацитете.

Према његовим ријечима, на састанку са руководством овог текстилног предузећа разговарано је о проблемима који се односе на преквалификацију радника с обзиром на чињеницу да на овом подручју нема средње текстилне школе.

- У наредном периоду мораћемо да водимо рачуна о обезбјеђивању додатних средстава за преквалификацију радника, док се не успоставе програми техничких школа који ће моћи да раде у текстилној индустрији - истакао је Милуновић.

Говорећи о данашњој сједници Владе која ће бити одржана у Источном Сарајеву, министар је рекао да ће бити разматрана могућност да дио преосталих средстава, 852.683 КМ, који је обезбијеђен акционим планом, буде преусмјерен на Програм подстицања развоја предузетништва код младих - "Стартап Српска"м јер су ове године први пут запослени сви приправници, њих 770, који су испунили услове.

- Намјера нам је била да младим људима омогућимо да одраде приправнички стаж и да их задржимо на овим просторима - рекао је Милуновић, додавши да је исти план и за демобилисане борце.

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић рекао је да су данас заједно са министром Милуновићем посјетили предузеће "Мраз", једно од корисника програма овог завода.

- Министар се увјерио да су наши пројекти дали потпуни ефекат. Разговарали смо и о неким будућим плановима за наредни акциони план. Имали смо прилику директно од послодаваца да чујемо шта би требало промјенити у програмима, какве су потребе послодаваца и како да олакшамо њихов рад с циљем запошљавања већег броја људи у Републици Српској - рекао је Вујичић новинарима.

Један од власника предузећа "Мраз" Радивоје Ковачевић захвалио је Милуновићу и Вујичићи на подршци пројектима који се односе на запошљавање и рад ове фирме.

- Ми можемо да запослимо већи број радника, али имамо проблем јер на подручју Пала, а и шире нема школе гдје би добили потребан кадар, конфенкционере текстила, па смо принуђени да сами вршмо обуку и преквалификацију - појаснио је Ковачевић.

Он је навео да у Рогатици имају погон гдје властитим средствима врше обуку и преквалификацију, те да очекују и даље подршку Завода јер имају намјеру да приме још 25 радника.

Према његовим ријечима, у сарадњи са Привредном комором Републике Српске и надлежним министарствима настојимо да се окончају припреме да се у Средњошколском центру у Палама оснује одјељење текстилаца.

- Спремни смо да пружимо подршку и обезбиједимо бесплатну праксу и стипендије, а по завршетку школовања примили би их у радни однос - нагласио је Ковачевић.