latinica  ћирилица
17/10/2019 |  12:39 ⇒ 13:46 | Аутор: РТС

Би-Би-Си: Ердоган бацио Трампово писмо у канту

Турски предсједник Рецеп Тајип Ердоган бацио је писмо америчког предсједника Доналда Трампа "у канту за смеће", речено је за Би-Би-Си.

Доналд Трамп је 9. октобра, након што су америчке трупе извучене из Сирије, упутио писмо Реџепу Тајипу Ердогану. Извори блиски турском предсједнику рекли су Би-Би-Сију да је он писмо "одбацио".

- Предсједник Ердоган је примио писмо, темељно га одбио и ставио у канту за смеће - наводе извори.

На дан када је писмо примљено, Турска је покренула прекограничну офанзиву против снага које предводе Курди.

Предсједник Трамп суочио се са интензивном критиком због повлачења трупа, за шта критичари кажу да је дало зелено свијетло Турској за покретање војног напада.

Велики дио критика произашао је из Трампове странке – у ријетком двостраначком одрицању, 129 чланова предсједничке Републиканске странке у Представничком дому придружило се Демократама да би формално одбило тај потез гласањем у сриједу.

Раније у сриједу, предсједник Трамп је рекао да САД не би требало да се мијешају у војну операцију Турске у Сирији, јер то "није наша граница", а за бивше савезнике САД Курде изјавио да "нису анђели".

Турске трупе и савезнички сиријски побуњеници покренули су офанзиву на сјеверу Сирије прошле недјеље како би потиснули са границе припаднике сиријске курдске милиције, зване Јединице за заштиту народа (ИПГ).

Желе да створе "сигурну зону" у коју ће до два милиона Сиријаца избјеглица моћи поново да се пресели.

Курдске снаге су биле савезник САД у борби против Исламске државе у Сирији и постоји бојазан да би дестабилизација могла довести до поновног успона џихадиста.

Повезане вијести:

Трамп писао Ердогану: Не буди "опасан момак", памтиће те као ђавола