latinica  ћирилица
17/10/2019 |  12:55 ⇒ 13:08 | Аутор: СРНА

Петричевић - Ћосић: Наредне године 20 милиона КМ за развој привреде

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић изјавио је да је за наредну годину за подстицај и развој привреде у Српској планирано издвајање око 20 милиона КМ, што ће бити добар почетни корак за привреднике да улажу у нове технологије, повећају продуктивност и отворе нова радна мјеста.
Источно Сарајево: Петричевић - Ћосић - Фото: СРНА
Источно Сарајево: Петричевић - ЋосићФото: СРНА

- Ову годину смо искористили да сагледамо ситуацију и привредни амбијент у свим локалним заједницама у Српској. За сљедећу смо предвидјели да тај износ буде значајнији у односу на тренутни - изјавио је Петричевић новинарима у Источном Новом Сарајеву након разговора са начелником те општине Љубишом Ћосићем.

Петричевић је навео да је са Ћосићем разговарао о стварању пословних зона како би локалне заједнице укључили у рјешавање заосталих проблема у локалној привреди, те привукли инвеститоре, стварали бољи пословни амбијент и запошљавали људе.

- Министарство и Влада Републике Српске подржаће све позитивне примјере малих и средњих предузећа, као и озбиљније колективе који послују у Српској - истакао је Петричевић.

Ћосић је рекао да је информисао Петричевића да се на подручју ове оптшине поправља стање у области привреде, напредује област микропривреде - малих трговинских, занатских и услужних радњи, те да постоје новорегистровани привредници који запошљавају знатан број људи.

- И приватна средња предузећа на подручју ове локалне заједнице напредују, инвестирају у пословне капацитете и запошљавају. Мислим да ћемо искористити све законске могућности које је Влада Српске доносила с циљем јачања постојећих, али и нових привредних субјеката који развијају пословну дјелатност на подручју Источног Новог Сарајева - истакао је Ћосић.

Он је додао се у Источном Новом Сарајеву ради на рјешавњау заосталих проблема који прате одређене привредне субјекте, оцјењујући да је важно помоћи људима који имају здрав бизнис и развијају пасао.

- Сигуран сам да ће Министарство привреде и Влада помоћи општини како бисмо и ми помогли нашим привредним субјектима - поручио је Ћосић.

Петричевић је са руководством општине Источно Ново Сарајево посјетио пословну зону "Врањеш" и предузећа Мофас и Еденгарден.

Он је истакао да фабрика Мофас, која је на овом подручју једина остала из програма металске индустрије, има перспективу.

Директор предузећа Мофас Миливоје Гутаљ рекао је да Мофас око 99 одсто производа извози на страно тржишта, посредством фирми које су у Њемачкој.

- Ово што данас Мофас ради представља наставак производње бившег Фамоса, до сада успјешно опстајемо на тржишту - истакао је Гутаљ и додао да тренутно имају око 100 запослених.

Он је захвалио Петричевићу за посјету током које је могао да се увјери у капацитете и производне могућности предузећа, те истакао да је до сада била изванредна сарадња са Министарством и да су имали велику подршку у рјешавању проблема.

Гутаљ је напоменуо да ово предузеће успијева да превазиђе проблеме који се, прије свега, односе на тржиште и пласман, као и обезбјеђивање репроматеријала.

Један од радника предузећа Мофас Славко Марковић рекао је да посла има, оцјењујући да би плата могла да буде боља, али је важно да је редовна.

Миленко Врањешевић, власник фирме Еденгарден која се бави производоњом великих баштенских сунцобрана, истакао је да његова фирма у сезони запошљава од 60 до 70 радника, а мимо сезоне 45-50.

- Имамо представнике у Москви, Мајами Бичу, Лондону, већини европских градова, Абу Дабију, Ријаду. У Хонг Конг сваке године извеземо сунцобране у вриједности око 50.000 КМ, што је потврда квалитета - истакао је Врањешевић и додао да имају велику подршку начелника општине Источно Ново Сарајево.