latinica  ћирилица
17/10/2019 |  13:09 | Аутор: СРНА

Приштина изазива напетост и погоршавање безбједности на Космету

Предсједник Србије Александар Вучић данас је, у разговору са министром спољних и европских послова Словачке Мирославом Лајчаком, изразио забринутост због дешавања на сјеверу Косова и Метохије јер Приштина једностраним и провокативним актима изазива напетост и погоршање безбједносне ситуације.
Вучић - Лајчак - Фото: СРНА
Вучић - ЛајчакФото: СРНА

Вучић је посебно указао на манипулације са пребројавања гласачких листића и наводним тровањем искључиво косметских Албанаца, упитавши који отров дјелује на националној основи, саопштено је из Прес службе предсједника Србије.

Он је истакао да захтјева да се спроведе свеобухватна истрага.

Вучић је изразио захвалност што Братислава, упркос притисцима, истрајава на принципијелном ставу да не призна самопроглашено Косово, нагласивши да је веома важно да ОЕБС, којим сада предсједава Словачка, сачува статусно неутралан приступ, посебно у раду њихове Мисије на Косову и Метохији.

Лајчак је рекао да је западни Балкан у фокусу предсједавања Словачке ОЕБС-у и да са великом пажњом прати ситуацију на Косову и Метохији.

Вучић и Лајчак сагласили су се да су односи двије земље веома добри, као и да интензиван политички дијалог доприноси и напретку економске сарадње.