latinica  ћирилица
17/10/2019 |  13:22 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

Додик: СДС и ПДП срушили механизам координације

Без сагласности Владе Републике Српске јуче је на телефонској сједници Савјет министара БиХ у техничком мандату усвојио Акциони план за реализацију приоритета из аналитичког извјештаја Европске комисије који је саставни дио мишљења Комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик каже да ни он као српски члан Предсједништва није био обавјештен о томе и да овакав потез српских министара из СДС-а и ПДП-а третира као очит доказ издаје српских националних и републичких интереса.

- Како је могуће да се направи Акциони план везано за мишљење ЕУ и да се обавеже Република Српска по питањима за које има уставне надлежности, и да то пропусте српски министри у Савјету министара БиХ? Тачно се зна шта је механизам координације. Они су срушили механизам координације и урушавају уставни поредак и уставна права Републике Српске да о својим уставним питањима и надлежностима искључиво она одлучује - поручио је српски члан Предсједништва Милорад Додик.

Додик каже да су и прије неколико година, исто урадили, усвајањем механизма координације без сагласности Републике Срспке, и да су пет мјесеци радили да исправе учињену штету.

- Исто ћемо сада поручити да тај акциони план за нас не важи. Позивам Владу Републике Српске да одбије тај Акциони план, јер он се не може правити без учешћа свих нивоа власти. Зато је и направљен механизам координације и зато је у томе требала да учествује Влада Републике Српске - каже Додик.

Каже, ово је покушај Црнатка, Шаровића и Бореновића да покажу како они то дисциплинују Републику Срспку.

Поручује да су њихове математичке приче најгора ствар у БиХ, али да оне не могу проћи.

Подсјетио је да је прије неколико година на телефонској сједници Савјета министара усвојен механизам координације, који су четири или пет мјесеци морали да мијењају.

Према његовим ријечима, СДС и ПДП настављају свој пут издаје српског националног интереса у БиХ умјесто да су се сви окупили, као што је предлагао, и да буду дио репрезентације у којој ће и те странке учествовати у власти на нивоу БиХ.

- Они су то одбили да би на крају дошли у ову позицију. Њима је важније да очувају своје позиције које имају тамо него Република Српска и то потврђује и овај Акциони план - нагласио је Додик.

Он је подсјетио да као српски члан Предсједништва БиХ заступа став да ниједна одлука не може да дође на дневни ред уколико претходно није добијена сагласност Владе или нема сагласност парламента Српске.

- Зашто им је тешко да поштују механизам координације, јер се ништа друго и не тражи. Механизам координације су усвојили сви нивои власти па и Савјет министара у којем сједе управо они. И шта имамо данас? Поново ће ићи у свијет вијест дас Српска одбија акциони план за Европску унију. Одбијамо га зато што нисмо били укључени, а била је обавеза да будемо укључени. Е то нама приређују ови који сједе горе - истакао је Додик.

Рекао је да је бивши српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић у вријеме када је Народна скупштина Републике Српске донијела одлуку о војној неутралности гласао за усвајање Стратегије спољне политике у којој пише да је приоритет НАТО.

- Онда Иванић оде на академију СДА у Зеници и каже да је он провео реформу одбране, индиректних пореза и на ниво БиХ пренио и суд и тужилаштво, а не међународна заједница. Постоји документ и видео запис о томе и ми се чудимо шта нам се дешава. Ко хоће да им повјерује нека вјерује. Ми остајемо при ставу да нема пута у НАТО и националног годишњег плана за чланство у НАТО-у, не интересује нас власт и не желимо да продамо било који принцип. Ми се држимо одлука Народне скупштине Републике Српске - поручио је Додик.

Говорећи о најави СДС-а и ПДП-а да ће покушати да формирају власт на нивоу БиХ, Додик је истакао да они имају математичку причу, те да је најгора ствар у БиХ да се праве математичке приче.

- Да ли ће они нешто успјети да договоре са Бошњацима ако избаце СНСД и ХДЗ? СНСД и ХДЗ неће ући у заједничке институције једни без других и онда ће они доћи у позицију да избацују двије најважније партије из два конститутивна народа. И шта ће добити, какву власт? Нека изволе. Српска је против тога - нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, СДС и ПДП никада нису сједили са стране и све вријеме су урушавали процес формирања власти на нивоу БиХ у настојању да сачувају своје позиције.

- То успијевају већ годину дана. Немам ништа против њиховог покушаја да нешто ураде, али оно што они раде на нивоу БиХ није у интересу Српске. Покушај да они наводно деблокирају парламент, кривећи за застој у формирању власти искључиво СНСД, говори да они имају друге намјере. Постоји страна која већ годину дана блокира формирање власти, што изазива и блокаду парламента, али они само препознају ово друго јер им то одговара. Они би остали да тамо сједе бескрајно и да пропуштају ствари које су штетне за Српску - нагласио је Додик.

Подсјетио да су се грађани Српске на изборима опредијелили у вези са својим политичким представљањем и одлучили коме ће дати подршку.

- Сада то сводити на причу да и они имају право да преговарају у смислу неког броја начелно је у реду, али политички гледано то је пораз за Републику Српску - закључио је Додик.

Савјет министара у техничком мандату на телефонској сједници прије два дана усвојио је, без сагласности Владе Републике Српске, Акциони план за реализацију приоритета из аналитичког извјештаја Европске комисије који је саставни дио мишљења Комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

Иако су надлежне институције Републике Српске учествовале у дефинисању и усаглашавању свих мјера за реализацију приоритета из њихове надлежности, Савјет министара у техничком мандату је, без сагласности Владе Српске, усвојио овај акциони план.