latinica  ћирилица
17/10/2019 |  13:43 ⇒ 13:53 | Аутор: СРНА

У недјељу почиње Међународни сајам књига у Београду

Међународни сајам књига, који ће у Београду бити одржан од 20. до 27. октобра, окупиће готово 500 излагача из Србије, Републике Српске и свијета, а отвориће га књижевник Милован Витезовић, најавили су данас организатори.
Београд: Међународни сајам књиге - конференција - Фото: СРНА
Београд: Међународни сајам књиге - конференцијаФото: СРНА

Овогодишњи, по реду 64. Сајам, биће одржан под слоганом "Писмо=глава", земља почасни гост је Египат, а у недјељу, 20. октобра, биће одржана и трибина "Правда за Нобела" посвећена актуелним лауреатима Петеру Хандкеу и Олги Токарчук.

Представник Сајма Вуле Журић је на конференцији за новинаре најавио да ће на трибини говорити књижевници Мухарем Баздуљ, Жарко Радаковић, Мирољуб Стојановић и Небојша Грујичић.

На Сајму ће се, осим из Србије, представити издавачи из БиХ, Русије, Хрватске, Црне Горе, Сјеверене Македоније, Италије, Турске, Кине, Румуније, Ирана, Бјелорусије, Швајцарске, Марока, Алжира, Туниса, Њемачке и Албаније, док ће у изложбеном програму учествовати и Словачка.

Током Сајма биће организовани и разговори о везама књижевности, науке и најразличитијих видова умјетничког изражавања, укључујући и филмску умјетност, а гост ће бити и режисер Емир Кустурица.

Велика пажња биће усмјерена на живот и дјело Данила Киша, Милорада Павића и Оскара Давича, а биће ријечи и о пола вијека од извођења чувеног мјузикла "Коса", објављивању првог издања збирке прича "Бугарска барака" Милисава Савића, као и о умјетности Бранимира Џонија Штулића.

Званични гости овогодишњег сајма биће књижевници Дејвид Ван из САД, Нермин Јилдрим из Турске, Сергеј Шаргунов из Русије и Лаура Синтија Черњаускајте из Литваније.

Наступ Републике Српске на Међународном сајму књига у Београду свечано ће почети у понедјељак, 21. октобра, а биће у знаку 500 година Горажданске штампарије, најављено је раније из Представништва Српске у Србији.

Предвиђено је да наступ Републике Српске, током којег ће се представити 43 издавача, почне пригодном бесједом министра просвјете и културе Српске Наталије Тривић.

Биће организована и прва овогодишња промоција и публици представљена "Ортографија и језик књига Горажданске штампарије", аутора Биљане Самарџић, као и фототипска издања Служабника из 1519. године, Псалтира из 1521. године и Молитвеника горажданског из 1523. године.

Академија наука и умјетности Републике Српске публици ће представити низ нових издања, међу којима је и Зборник радова о специјалним паралелним везама са Србијом.

Ни ове године неће изостати традиционално књижевно вече пјесника из Српске, Србије, Црне Горе и дијаспоре.