latinica  ћирилица
17/10/2019 |  14:18 ⇒ 14:21 | Аутор: РТРС

Зоран Талић: Хуманитарно удружење жена "Дуга" баштини традицију Змијањског веза

Предсједник Скупштне града Бањалука, Зоран Талић, данас је примио чланице Хуманитарног удружења жена "Дуга" те је подржао њихов рад као најстарије и најактивније хуманитарне организације.
Зоран Талић: Хуманитарно удружење жена „Дуга“ баштини традицију Змијањског веза - Фото: РТРС
Зоран Талић: Хуманитарно удружење жена „Дуга“ баштини традицију Змијањског везаФото: РТРС

Удружење које баштини знање, традицију, обичаје и вјештине те их преносе с кољена на кољено у будућност, удружења као што су "Дуга" заслужују посебну пажњу и статус у граду.

- Удружење попут "Дуге" је најбољи амбасадор једног града и друштва из којег долази. Кроз културу и традицију упознају свијет са нашим крајевима. Змијањски вез који чувају и баштине, предивна је традиција настала из велике љубави и налази се на УНЕСКО листи. Од мене ће увијек имати подршку, зато смо и размјенили идеје како да допринесемо њиховом развоју - рекао је Талић.

Мирјана Стојановић Тривановић из удружења "Дуга" рекла је након пријема да је захвална предсједнику Скупштине града на подршци.

- Разговарали смо о доста корисних тема када је наше удружење у питању као што су пројекти и стратегија развоја нашег удружења за будући период. Наше удружење броји око 70 чланица које вриједно праве радове са Змијањским везом и идеја нам је да још више пласирамо наше производе у регион и Европу - рекла је она.

Змијањски вез је специфична техника коју су практиковале жене у Змијању код Бањалуке. Традиционални вез се користи за украшавање женске одјеће и домаћинства и један је од најспецифичнијих и најкарактеристичнијих везова са наших простора а 2014. године уврштен је на УНЕСКО репрезентативну листу нематеријалне културне баштине човјечанства. Ручни рад чланица "Дуга" одавно је прешао границе региона, те су излагале у Бечу, Лондону, Њемачкој, Јапану.