latinica  ћирилица
17/10/2019 |  15:40 | Аутор: СРНА

Мајкић: Опструкција СДА у вези са кривичним дјелом нечињења

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је данас да СДА сноси највећу одговорност за неформирање Савјета министара, што се може довести у везу са кривичним дјелом узрокованим нечињењем, које прописује Кривични закон БиХ.
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија) -
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија)

- СДА се, измишљањем непостојећих услова као што је Годишњи национали план, највише борила против тога да се Савјет министара формира у складу са законом - рекла је Мајкићева Срни.

Подсјећајући да је конститутивна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ одржана 6. децембра прошле године, Мајкићева је навела да је, према Закону о Савјету министара, Предсједништво БиХ било дужно да у року од 15 дана од конститутивне сједнице Представничког дома донесе одлуку о именовању предсједавајућег Савјета министара, што ни до данас није урађено.

- СНСД је са своје стране предузео све активности да се власт на нивоу БиХ формира у што краћем року, у складу са законом и да је чине они који су добили већинску подршку грађана Републике Српске на изборима - навела је Мајкићева.

Према њеним ријечима, потпуно је неразумно очекивати да ће оне политичке партије које су изгубиле на посљедњим изборима - СДС и ПДП, захваљујући подршци СДА наставити да раде у техничком мандату.

- Још је нелогичније да им као изборним губитницима СНСД и друге парламентарне странке из Републике Српске дају легитимитет у парламенту путем парламентарних радних тијела - додала је Мајкићева.

Она је поручила да је став СНСД-а од почетка сасвим јасан и непромјењив, односно да ће парламент почети са радом чим буду испуњене законске обавезе и донесена одлука о избору предсједавајућег Савјета министара.

- Умјесто што СДА блокира формирање власти у складу са законом, позивамо их да донесу неопходне одлуке и да почну да раде заједно са представницима друга два конститутивна народа на питањима од значаја за све грађане БиХ - закључила је Мајкићева.

Поводом дописа Тужилаштва БиХ Интерресорној радној групи за припрему приједлога измјене и допуне Изборног закона БиХ, Клуб посланика СДА у Представничком дому саопштио је да комисије Парламентарне скупштине БиХ још нису формиране и за то оптужио СНСД и Српски клуб у Представничком дому.

Наводећи да Кривични закон БиХ прописује кривично дјело узроковано нечињењем, СДА је оцијенила да је одговорност на Тужилаштву БиХ да предузме законске мјере и допринесе деблокади и Интерресорне групе и рада парламента.