latinica  ћирилица
17/10/2019 |  15:53 ⇒ 16:17 | Аутор: СРНА

Захарова: Косово није држава

Косово није држава већ само покушај одређеног броја земаља да се насилним путем прогура признање те проблематичне територије у виду државности, изјавила је данас портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

Поводом недавне изјаве новог шефа дипломатије ЕУ Жозепа Борела "да уколико Кина, Индија и Русија не признају Косово, оно неће бити држава", Захарова је рекла да са том тврдњом није сагласна будући да Косово и тако није држава.

- Нисам сагласна са њим, јер Косово и тако није држава, већ је покушај одређеног броја земаља да се насилним путем прогура признање те проблематичне територије у виду државности. То није држава - рекла је Захарова на брифингу у Москви, преноси Спутњик.

Она је подсјетила да, када је ријеч о самопроглашеном Косову, став Русије јесте да је ријеч о грубом кршењу међународног права и повреда суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Захарова је напоменула и да све то пише у одговарајућим резолуцијама Савјета безбједности УН, које нико још није укидао.

Она је оцијенила и да се тренутна ситуација своди на то да су све те резолуције прегажене, да оне као да не важе, те да су их све те земље прекршиле признавши Косово за суверену државу.

Захарова је указала и на то да, поред политичких оцјена заснованих на међународном праву, постоји и политичка реалност, која је показала да Косово као "држава" није успјешна ни у једном плану - ни у законодавном, као ни у реалности савременог свијета.

- Можемо колико год хоћемо о томе да разговарамо, али прошло је много времена и цијели свијет је увидио покушаје да се одређени поступци оправдају. Чак и да сви они који су доносили одлуке, буду наставили да говоре да је Косово држава, ништа се од тога неће промијенити, све ће остати само на ријечима - рекла је Захарова.

Према њеним ријечима, цијело то питање и даље је у супротности са међународним правом.