latinica  ћирилица
17/10/2019 |  19:32 ⇒ 18/10/2019 | 07:48 | Аутор: РТРС

Редукован или не - АНП неприхватљив за Српску

Предсједник СНСД-а Милорад Додик демантовао је наводе лидера СДС-а Мирка Шаровића да ће СНСД пристати на годишњи национални програм за приступање НАТО, АНП и да ће ту намјеру камуфлирати преименовањем тог документа. Додик, који је српски члан Предсједништва БиХ, поновио је да неће прихватити ниједан програм који БиХ уводи у НАТО. Предсједница Српске Жељка Цвијановић упозорава да се условљавањем АНП-ом, показује какве су намјере првенствено бошњачких политичких представника.

Не постоји редуковани АНП и нема разговора о томе, наглашава Додик. Поручује да се не бави манипулацијом, а лидера СДС позива да покаже документ на којем се ради, како то тврди опозиција у Српској. Категоринан је да никада неће прихватити ниједан програм који БиХ уводи у НАТО.

- Ми тај план нећемо прихватити ни сада, ни послије формирања Савјета министара. А да ли је Шаровић то обећао и како је могуће да га муслимани подржавају да направи већину у Парламенту БиХ? Да ли је обећао да ће то урадити касније? Можда, ја не знам. Нека он каже да није за програм и да га неће прихватити ни у случају да се изабере нови Савјет министара - рекао је Додик.

За предсједницу Српске Жељку Цвијановић АНП је намјерно изабрана измишљена прича да би дугорочно био блокиран процес формирања власти, чиме је изневјерена воља грађана. Тај процес, упозорава Цвијановићева, блокирала су политичка условљавања бошњачких представника, тражење лојалних партнера из Српске, а отежавају га, додаје, и изјаве попут Изетбеговићеве да ентитети морају да се навикну да им се диригује из Сарајева.

- Да ли то значи да се ниво БиХ може конституисати само онда када Бакир Изетбеговић добије сараднике из Републике Српске који су њему по вољи? Не вјерујем у тај сценарио нове парламентарне већине. Комбинаторика је могућа, али и када би се тако нешто десило, то би било све, а само не би био успјех - истакла је предсједница.

Говорећи о најави СДС-а и ПДП-а да ће покушати да формирају власт на нивоу БиХ, Додик је истакао да они имају математичку причу, те да је најгора ствар у БиХ да се праве математичке приче.

- Да ли ће они нешто успјети да договоре са Бошњацима ако избаце СНСД и ХДЗ? СНСД и ХДЗ неће ући у заједничке институције једни без других и онда ће они доћи у позицију да избацују двије најважније партије из два конститутивна народа. И шта ће добити, какву власт? Нека изволе. Српска је против тога - нагласио је Додик.

Српска је јасно рекла и да је против Декларације СДА. На тај документ њене институције Српске даће адекватан одговор. Почетком новембра на сједници Народне скупштине биће размотрена Декларација, али и стање у БиХ и однос према институцијама Српске.

- Било би добро да имамо јединство, и понудићу јединство као формулу за заједничко политичко дјеловање по питањима која су стратешки важна за Републику Српску. С друге стране, није трагедија ако не буде јединства, јер смо ми и раније важне ствари утврђивали, а да нисмо имали подршку свих партија - нагласила је предсједница Цвијановић.

Додик је поручио да је још остало да се испоштује парламентарна процедура, јер се, како каже, материјал и позив за посебну сједницу морају доставити 10 дана раније.

- То ћемо и учинити почетком идуће седмице. Доставићемо сав материјал у Наросну скупштину - каже Додик.

Материјал за посебну сједницу Народне скупштине, као одговор на декларацију СДА, већ је спреман, а њено одржавање затражиће Клуб посланика СНСД-а у Парламенту Српске.