latinica  ћирилица
17/10/2019 |  19:38 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Бихаћ на корак од хуманитарне катастрофе

Бихаћ на корак од хуманитарне катастрофе. Мигрантска криза на подручју Унско-санског кантона ескалира, јер је број миграната који свакодневно пристижу у Бихаћ све већи. Власти Унско-санског кантона још увијек су препуштене саме себи у рјешавању проблема мигранстке кризе.

Због све више миграната који су окупирали град и налазе се на улици, полиција Унско-санског кантона их у континуитету превози на Вучјак, јер кажу, другог излаза али ни помоћи са стране нема. Икао је бх. министар безбједности у техничком мандату, Драган Мектић изјавио да се у БиХ налзи око 4.000 миграната, подаци који у овом тренутку долазе из Бихаћа говоре да се само у овом граду, налази око 5.000 миграната.

Уједињене нације позвале су бх. власти да изнађу рјешење и измјесте мигранте са Вучјака. Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић поставља питање, гдје да их измјесте и поручије.

- Нећемо дозволити да нас преваре сад пред зиму као што су нас прошле године пореварили кад смо их смјестили у Биру. Нећу дозволити никакав приватни смјештај, да приватници зарађују на томе, а да штетне посљедице трпе грађани града Бихаћа - категоричан је Фазлић.

Само прије два дана Фазлић је у Сарајеву молио за помоћ, али до данас одговора нема, а ни помоћи. Због тога МУП Унско- санског кантона, наставља транспорт свих нерегистрованих миграната, те оних које затекну на јавним површинама или у дивљим шаторским насељима, на Вучјак.

Але Шиљдедић, портпарол МУП-а УСК каже да је један број миграната, који су премјештени, наставио даље пут према земљама западне Европе, док се један дио настоји поново вратити у град.

Градоначелник Бихаћа остаје категоричан у свом ставу да од понедјељка неће сносити трошкове превоза воде и комуналних услуга на Вучјак. На Вучјаку су незадовољни и мигранти, а додатни проблем је то што и велики број њих има шугу. Здравствени радници предузимају све мјере.

Притисак постаје све већи, кажу у бихаћком Црвеном крсту.

- Ми смо требали добити задатке од државних институција шта да радимо на тим локацијама. Међутим, ми смо постали носиоци мигрантске кризе - истиче секретар градске организације Црвеног крста Бихаћ Селам Миџић.

Из дана у дан у Бихаћ стигне између 100 и 150 миграната. А док власти Бихаћа чекају на помоћ бх. институција, Вучјак остаје локација за збрињавање свих незбринутих миграната.