latinica  ћирилица
18/10/2019 |  07:39 ⇒ 08:21 | Аутор: РТС

Договор САД и Турске, Пенс каже да се Курди већ повлаче

Сједињене Америчке Државе и Турска су постигле договор о петодневном прекиду ватре на сјеверу Сирије, којим ће се омогућити повлачење курдских снага. Курдске снаге се већ повлаче, рекао је Пенс. Трамп каже да ће захваљујући том договору "милиони живота бити спасени".
Пенс - Ердоган - Фото: ТАНЈУГ
Пенс - ЕрдоганФото: ТАНЈУГ

Потпредсједник САД Мајк Пенс састао се данас са турским предсједником у Анкари.

Сиријске демократске снаге прихватиће споразум о примирју са Турском и учиниће све што је неопходно да би он био примијењен, рекао је је командант тих снага предвођених Курдима, Мазлум Кобани.

Кобани је рекао да је споразум само почетак и да помоћу њега неће бити постигнути циљеви Турске.

Он је додао да је споразум оганичен на дио сиријске границе са Турском између градова Рас ел-Аин и Тал Абјад.

На конференцији за медије је рекао да су постигли договор према којем ће Турска зауставити операцију у Сирији, како би се омогућило повлачење сиријске курдске милиције, зване Јединице за заштиту народа, у наредних 120 часова.

Према том договору, успоставиће се безбједносна зона широка 32 километра.

Пенс је рекао да договор представља велики допринос односима Вашингтона и Анкаре и да санкције неће бити уведене ако се договор спроведе у дело.

- Радићемо заједно како бисмо имплементирали договор - рекао је Пенс и истакао да се курдске снаге већ повлаче.

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу потврдио је компликованим дипломатским речником да је договорен прекид ватре и успостављање безбедносне зоне на сјеверу Сирије. Рекао је да ће запленити тешко наоружање и "уништити курдске базе" у тој области. 

Предсједник САД Доналд Трамп објавио је на Твитеру да из Турске стижу "сјајне вијести". Захвалио је Реџепу Тајипу Ердогану и поручио да ће милиони живота бити спасени.

- Овај договор прије три дана није могао да буде постигнут. Требало је натезања да би се то постигло. Сјајно за све! На све сам поносан - навео је Трамп у новој објави на Твитеру.

Трамп је у обраћању медијима рекао и да је турски предсједник тежак човјек, али да је урадио праву ствар.

Турске трупе и њихови сиријски савезници покренули су офанзиву на сјеверу Сирије прошле недеље како би потиснули са границе припаднике сиријске курдске милиције. Операција је резултирала великим бројем жртава и новим таласом избјеглица.