latinica  ћирилица
18/10/2019 |  07:56 | Аутор: СРНА

Изложба о историји СПЦ у Трсту

Историја Српске православне цркве /СПЦ/ у Трсту представљена је на изложби Архива Србије под називом "Црква Светог Спиридона у Трсту", која ће бити отворена данас у овом италијанском граду.
800 година СПЦ - Фото: РТРС
800 година СПЦФото: РТРС

- Бројним фотографијама, плановима, скицама старе и нове цркве, документима о посетама српских и аустријских владара цркви, вестима из штампе, списковима свештеника и предсједника Црквене општине представљена је историја Српске православне цркве у Трсту - саопштено је из Архива Србије.

Посебну тематску цјелину на изложби чине документа о српским породицама чији су чланови били добротвори цркве и српске заједнице.

Саставни дио изложбе чине три мултимедијалне презентације о иконама, сарадњи Архива Србије и Српске православне црквене општине у Трсту, као и о вишегодишњем раду стручњака Архива Србије на сређивању и заштити архивске грађе у Архиву ове црквене општине.

Изложбу прати богато илустровани каталог на српском и италијанском језику.

Аутори изложбе и каталога су Јелица Рељић и Мирослав Перишић.

Изложбу ће отворити Његово преосвештенство епископ аустријско-швајцарски Андреј, а обратиће се директор Архива Србије Мирослав Перишић, предсједник и потпредсједник Црквене општине Раде Миливојевић и Златимир Селаковић, наведено је у саопштењу.

Изложба је реализована у оквиру обиљежавања 150 година Храма Светог Спиридона у Трсту, а у недјељу, 20. октобра, планирано је освештање цркве у присуству бројних владика и представника града Трста.