latinica  ћирилица
18/10/2019 |  09:31 | Аутор: СРНА

Измјенама Закона о дјечијој заштити до бољих услова за рад

Одредбама Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити прописано је ново растерећење послодаваца и стварање бољих услова за рад и пословни амбијент.
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација) -
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација)

- Предложеним одредбама овог закона послодавцима, корисницима права на рефундацију из важећег Закона у 2020. години биће вршена рефундација накнаде плате у износу од 100 одсто бруто плате, након извршене исплате накнаде плате раднику. Оваквим законским рјешењем смањиће се трошкови породиљског одсуства запослених радница свим послодавцима - речено је Срни у Министарству здравља и социјалне заштите.

Програмом економских реформи Републике Српске за период од 2018. до 2020. године и Меморандумом закљученим између Уније удружења послодаваца и Владе Републике Српске утврђена је обавеза Владе Српске да у трогодишњем периоду у цјелости преузме трошкове накнада бруто плате послодавцима, корисницима рефундације накнаде плате из важећег закона.

Законом о дјечијој заштити послодавцима, корисницима права на рефундацију накнаде плате из овог закона у 2019. години рефундирало се у износу 80 одсто бруто плате, након извршене исплате накнаде плате.

- Овим законом је измијењен услов за остваривање права на матерински додатак за све незапослене породиље без обзира на ранији радни статус. Ако је у вријеме порода породиља незапослена и има пребивалиште у Републици Српској најмање годину дана прије рођења дјетета може остварити право на матерински додатак - појаснили су у Министарству.

Разлог за доношење овог закона је и ефикаснији рад органа који одлучују о правима из дјечије заштите, јер је важећим Законом о дјечијој заштити прописано да центри за социјални рад и службе социјалне заштите спроводе првостепене поступке за признавање права из дјечје заштите, а Јавни фонд за дјечију заштиту је орган који одлучује о жалби у другостепеном поступку.

- Преузимањем надлежности центара за социјални рад и служби социјалне заштите из области дјечије заштите од Фонда, односно његових организационих јединица, знатно ће се олакшати рад центара и служби, а корисници права из дјечије заштите ће брже и на једноставнији начин остварити права из ове области - сматрају у Министарству.

Центри и службе социјалне заштите због превеликог обима посла нису у могућности да у законом прописаном року одлуче о захтјевима странака за остваривање права из дјечије заштите, па се тиме стварају технички проблеми исплате накнада за призната права корисницима, прописаних важећим Законом о дјечијој заштити.

- Послови из области дјечије заштите су центрима и службама, прописани важећим законом, представљали и додатно оптерећење које се огледало у материјалним трошковима у вези са спровођењем поступака за остваривање права из дјечије заштите, те плате и друга примања, у складу са законом и колективним уговором, за запослене раднике у центрима и службама социјалне заштите - наводе из ресорног министарства.

Напомиње се да би се новим законским рјешењем појачала контрола трошења буџетских средстава од Фонда за дјечију заштиту, намијењених за дјечју заштиту.

У Министарству су навели да је разлог за доношење овог закона и чињеница да одређене категорије незапослених лица, родитељи-његоватељи или његоватељи, који се брину о дјеци са сметњама у развоју или о лицима са инвалидитетом нису у могућности да заснују радни однос и на тај начин обезбиједе себи и породици новчана средства за задовољавање основних животних потребе.

Из наведених разлога, а примјеном стратешког документа Стратегије унапређења друштвеног положаја лица са инвалидитетом у Републици Српској од 2017. до 2026. године нормирано је ново право у области дејчије заштите - накнада родитељу-његоватељу или његоватељу.

- Прописивање овог права као законске материје побољшаће се, индиректно, минимална социјална сигурност дјеце са сметњама у развоју, што представља један од циљева и активности предвиђени стратешким документом - рекли су у Министарству.

У Министарству су појаснили да би ново право у области дјечје заштите остваривали, као новчану накнаду, родитељи-његоватељи или његоватељи који се брину о дјеци са сметњама у развоју 24 часа дневно.

Накнада родитељу-његоватељу или његоватељу ће, како се наводи, заједно са другим примањима по основу признатих права из социјалне и дјечје заштите дјеци са сметњама у развоју, побољшати положај породица које брину о њима.

- Дакле, унаприједила би се подршка биолошкој породици, а увођење новог права за дјецу са сметњама у развоју представља и превенцију смјештаја дјеце са сметњама у развоју у установе социјалне заштите. Самим тим ће се побољшати и материјални положај дјеце са сметњама у развоју, а дјеца остају у својим породицама - истичу из Министарства.

Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити требало би да се нађе на дневном реду сједнице Народне скупштине Републике Српске 22. октобра.