latinica  ћирилица
18/10/2019 |  09:45 | Аутор: СРНА

Инвестирано у инфраструктурне пројекте у општини Рогатица

У општину Рогатица од 2006. године до данас уложено је више од 56,6 милиона КМ по различитим основама, док је око 25,5 милиона КМ пласирано кроз кредите Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Када је ријеч о донаторским средствима Владе Србије, ове године одобрено је 391.166 КМ /200.000 евра/ за пројекат "Реконструкција школе и дворане", те по 100.000 КМ за изградња пјешачке стазе уз пут Р-450 и за реконструкцију објекта Средње школе "27. јануар".

Из средстава клириншког дуга издвојено је 200.000 КМ за изградњу локалне путне инфраструктуре на подручју општине Рогатица, рекли су Срни у Влади Републике Српске.

У оквиру пројекта хитне мјере заштите од поплава у Републици Српској, извршена је регулације ријеке Ракитнице, а вриједност радова била је 2.934.000 КМ.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске реализовало је прву фазу Пројекта "Енергетска ефикасност у БиХ" који се финансира кроз кредитно задужење Републике Српске према Свјетској банци.

Пројекат је постао оперативан 27. маја 2015. године, када је и званично почела његова реализација, а завршава се 31. децембра ове године.

С обзиром на остварене резултате предложено је да се настави са сличним активностима кроз додатно финансирање из средстава зајма Свјетске банке.

Народна скупштина Републике Српске је 29. маја ове године одобрила додатно задужење у износу од 10.910.796 евра, што је 40 одсто од укупног износа зајма за БиХ.

Споразум о зајму између БиХ и Свјетске банке потписан је 18. јануара ове године, али још није ратификован, тако да реализација пројекта није почела.

У сврху сачињавања листе објеката за које је потребна реконструкција, Министарство је упутило захтјев свим општинама и градовима у Републици Српској да кандидују приоритетне објекте.

Општина Рогатица је кандидовала три јавна објекта, а Управљачки одбор пројекта изабраће који ће бити реконструисани.

На подручју општине Рогатица ради Месна индустрија "Визион", која је регистрована од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за обављање дјелатности: клање папкара, расијецање и прерада меса и израда производа од меса.

Тренутно запошљава више од 50 радника, а своје производе /свјеже месо, полутрајне и трајне производе од меса/ "Визион" пласира на тржишту Републике Српске, кроз малопродајне објекте у Рогатици, Сокоцу, Палама, Бијељини и Фочи.

Планиран је извоз у земље потиснице ЦЕФТА споразума за које им је надлежно министарство издало гаранције. Месну индустрију "Визион" посјетила је и инспекција Руске Федерације, па је ово предузеће у поступку припреме за извоз меса у ту земљу.