latinica  ћирилица
18/10/2019 |  13:26 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Трасирати пут за квалитетан развој високог образовања (ФОТО)

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић истакао је данас да ће се у оквиру реформе високог образовања у Српској и даље инсистирати на његовој интернационализацији, модернизацији и рационализацији.
Рајчевић и Гајанин - Фото: РТРС
Рајчевић и ГајанинФото: РТРС

Рајчевић је рекао у Бањалуци да се доношењем нових закона о високом образовању и обезбјеђивању квалитета у тој области стварају добри правни основи за наставак оперативних активности у реформском периоду.

Он је навео да је циљ да се конципира и трасира пут за квалитетан развој и интернационализацију високог образовања у Српској, "са којег нико у будућности неће моћи да скрене".

- Остаје да академска заједница, ресорно министарство и Влада заједно раде на поспјешивању рјешења из наведених закона и да се иде напријед на плану реформе високог образовања - оцијенио је Рајчевић након састанка са руководством Универзитета у Бањалуци.

Ректор овог универзитета Радослав Гајанин рекао је да је та образовна установа задовољна новим законима у високом образовању, који ће бити усвајани у наредном периоду.

- Важно је да се постепено пооштре критеријуми када је ријеч о изборима у звања, те да се инсистира на модернизацији и интернационализацији високошколских установа. Такође, предвиђена је комерцијализација знања, односно да чланице Универзитета имају могућност пружања услуга на тржишту - рекао је Гајанин.

Он је додао да је новим законима предвиђено и подизање квалитета наставе и наставног процеса, те оцијенио одличном сарадњу Универзитета и ресорног министарства.