latinica  ћирилица
18/10/2019 |  13:33 ⇒ 13:33 | Аутор: СРНА

Универзитетска болница Фоча добила савремени ЦТ апарат

У Универзитетској болници Фоча данас је пуштен у рад савремени ЦТ апарат, у вриједности милион и по марака, набављен у оквиру пројекта модернизација ове установе за који је Влада Републике Српске издвојила 16,3 милиона КМ, а подразумијева реконструкцију и доградњу централног објекта, набавку нове опреме и адаптацију нове Поликлинике.
Радован Вишковић у Фочи - Фото: СРНА
Радован Вишковић у ФочиФото: СРНА

Премијер Републике Српске Радован Вишковић, који је присуствовао пуштању у рад овог апарата заједно са министром здравља и социјалне заштите Српске Аленом Шеранићем, рекао је да ће Влада Српске и убудуће помагати здравствени систем.

Наводећи да је једна од највећих примједаба грађана здравственом систему било чекање на прегледе на апаратима за дијагностику, Вишковић је истакао да је у Универзитетској болници Фоча набавком новог ЦТ апарата чекање сведено на један дан.

Вишковић, који је први пут посјетио Фочу и Универзитетку болницу, рекао је да би радови, који су почели у априлу, могли бити завршени до краја године, те да се очекује да за Дан Републике буде отворен модернизован објекат.

- Жеља је да побољшамо услове живота и рада - истакао је Вишковић.

Министар Ален Шеранић рекао је да пројекат тече добром динамиком и да је модернизација посебно важна за процес образовања на Медицинском факултету, јер ће студенти имати прилику да уче на савременим апаратима.

- Заједно са колегама који овдје раде моћи ће да дају пуни допринос стручном и научном медицинском раду у Републици Српској - навео је Шеранић.

Директор Универзитетске болнице Радмил Марић рекао је да су добили скенер најновије генерације.

- Сада болница, осим постојећег скенера, има и нови, тако да ће пацијенти бити на вријеме збринути и неће више бити редова чекања. На услузи смо и осталим пацијентима изван наше филијале, као што смо увијек били, јер се у овој болници лијечи око 50 одсто пацијената који долазе из других филијала. Ипак смо Универзитетска болница - истакао је Марић.

Вишковић и Шеранић су одржали састанак са руководством болнице и начелницима свих болничких одјељења.