latinica  ћирилица
18/10/2019 |  13:51 ⇒ 20:38 | Аутор: СРНА

Голић: Борба против климатских промјена да буде заједничка

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, која је данас у Требињу отворила конференцију о климатским промјенама и заједничком дјеловању у региону, рекла је да сада, када су подаци забрињавајући, свака од земаља треба да доприносе у тој борби.
Конференција о климатским промјенама у Требињу - Фото: РТРС
Конференција о климатским промјенама у ТребињуФото: РТРС

- Узмите од 2000. године шта се дешавало - суше, поплаве. Али, најтрагичније је /што су страдали/ људски животи - рекла је Голићева новинарима.

Она је, говорећи о поплавама 2014. године, оцијенила да цијели један буџет Републике Српске мора бити усмјерен на рехабилитацију свега што су узроковале климатске промјене.

Голићева је истакла да регион трпи посљедице климатских промјена, али да људи који живе на овом простору нису узрочници.

- Ове велике, несносне, екстремне временске прилике изазвале су високо-технолошки развијене земље. У неком ранијем периоду није се много водило рачуна о смањењу емисија са ефектом стаклене баште - појаснила је Голићева.

Она је рекла да је енергетска ефикасност један од сегмената који доприноси смањењу емисија и енергената и у љетњем и у зимском периоду, због чега се врши утопљавање објеката.

"Задовољство је да сам као министар са сарадницима за цијелу БиХ успјела да обезбиједим бесповратна средства за енергетску ефикасност у износу већем од 17,3 милиона долара. Недавно смо од Њемачке развојне агенције добили 10 милиона евра неповратних средстава", нагласила је Голићева.

Она је навела да ће ова средства бити утрошена за обнову објеката из области здравства.

- Треба обновити и око 1.000 школских објеката, али и око 700 објеката из области здравља у Републици Српској - рекла је Голићева и додала да би успјешна реализација многих пројеката изостала да није било подршке Фонда за заштиту животне средине Републике Српске.

Она је рекла и да ће конференција "Климатске промјене: ризици и заједничко дјеловање у региону" у Требињу сигурно постати традиција, те да ће ресорно министарство и наредне године почетком јесени организовати овај скуп и позвати још више стручњака.

- Циљ ових конференција јесте едукација. Ово су животне теме, јер је ријеч о простору на којем живимо. Грађани треба да виде шта обичан човјек треба да уради - поручила је Голићева.

Директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Срђан Тодоровић рекао је да је ова конференција у Требињу значајна за цијели регион.

- Наша мисија је да говоримо о мјерама и пројектима који значе прилагођавање климатским промјенама. Свјесни да све сегменте друштвеног живота морамо прилагодити климатским промјенама - нагласио је Тодоровић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић захвалио је Влади Републике Српске и ресорном министарству што су и ове године организовали међународну конференцију у Требињу.

- Ово је прилика да нам и међународни експерти дају смјернице шта бисмо требали урадити да бисмо смањили непожељне ефекте - рекао је Ћурић и додао да је град Требиње спреман да превентивно дјелује.

Конференцију организују ресорно министарство, Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, град Требиње и Јавна установа "Екологија и безбједност".