latinica  ћирилица
18/10/2019 |  17:21 ⇒ 21:50 | Аутор: СРНА

Комшић у писму изнио лични, а не став БиХ у вези са додјелом награде Хандкеу

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо предсједнику Краљевске шведске академије наука Матсу Малму у којем га обавијестио да је садржај писма који је упутио предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић, у којем протестује због избора лауреата за књижевност Петера Хандкеа, његов лични став, а не БиХ.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Из медија смо сазнали да Вам се писмом обратио предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић. Желим да Вас обавијестим да је садржај у писму господина Комшића његов лични став, а никако став БиХ, па Вас молимо да то писмо третирате као незадовљство појединца у БиХ - истакао је Додик у писму упућеном Малму.

Он је истакао да Република Српска цијени да је одлука да ову престижну награду добије Петер Хандке донесена уз пуну свијест о вриједности и значају његовог књижевног опуса без кога би свијет у коме живимо сигурно био сиромашнији, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

- Додјелом ове награде, и Нобелов комитет на најбољи начин се одужио том изузетном писцу и његовом дјелу. Кампања која се води против Петера Хандкеа од тренутка када се сазнало за награду је покушај политизације културе и ревизије истине - навео је Додик у писму.

Он је нагласио да је Нобелова награда за књижевност завршила у правим рукама и да је овом наградом Хандкеу враћено повјерење у вредновање свјетских достигнућа у различитим областима, па и у књижевности.

Комшић је поново данас упутио писмо Малму у име, како је навео, грађана БиХ и у лично име, износећи низ критика на рачун Краљевске шведске академије наука, позивајући их да прије додјељивања награде Хандкеу преиспитају своју одлуку.