latinica  ћирилица
18/10/2019 |  19:35 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Фармери забринути за пласман стоке

Фармери су забринути за пласман стоке. Увоз расте, домаћа производња пада. Стотине милиона марака само у овој години, вриједност је меса, које је стигло из региона, ЕУ и земаља трећег свијета. Министарство пољопривреде Републике Српске тражи да буде уведена мјера привремене забране увоза.

На фарми Саве Радивојца је око 200 јунади. Тржиште тешко налази. Фармера Ранка Сарајлића муче исте муке.

Домаћи произвођачи из Градишке кажу да је тренутно потражња слаба, па су забринути за будућу производњу.

Саво Радивојац, фармер из градишког села Трошељи истиче да ова породица има велике трошкове у прехрани стоке.

Ранко Сарајлић, село Ламинци код Градишке, каже да је ситуација за продају и извоз меса много тешка, првенствено због великих количина увезеног меса свих врста.

Из министарства пољопривреде сматрају да би привремено требало ставити рампу на увоз меса из ЕУ. То, кажу не мора бити апсолутна забрана већ само за поједине категорије меса.

- Разрађујемо могућност оптерећења односно увођења додатних такса приликом увоза меса. Ту иницијативу сам упутио прошле седмице и сада је разматра надлежно министарство на нивоу БиХ - рекао је Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Српске.

Забрана увоза коју најављују, плаши домаће прерађиваче меса. Сматрају да би на тај начин остали без сировине.

Желимо да помогнемо произвођачима, али не на штету прерађивача, кажу у ресорном министарству.

Ипак, апсурд је да имамо велику домаћу понуду, а десетине хиљада тона меса је увезено само у овој години.

Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ навео је да је у протеклих девет мјесеци текуће године увезено 45.000 тона меса, вриједности 220 милиона КМ.

Прошли мјесец договорен је извоз 3.000 тона меса у Турску, а постоји иницијатива и за извозом говеда у Либан, што би, сматрају у Министарству пољопривреде, значајно растеретило домаће произвођаче.