latinica  ћирилица
18/10/2019 |  19:36 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Конференција о климатским промјенама у Требињу

"Kлиматске промјене - ризици и заједничко дјеловање у региону" тема је друге Међународне конференције о климатским промјенама, која је одржана у Требињу, у организацији Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, у сарадњи са Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Српске у ЈУ "Екологија и безбједност" Требиње.

Кроз размјену знања и добрих пракси, заједнички се морају наћи одговори на све израженије нежељене посљедице климатских промјена.

Иако су оне платенарни проблем, а њихови узрочници висикоиндустријализоване земље, свака заједница, колико год била мала, мора дати свој допринос, поручила је министарка Голић.

Као посљедица климатских промјена, у Српској су у посљедње двије деценије евидентиране 23 природне непогоде, а штете су милионске, истакла је Голићева.

- Узмите све суше и поплаве од 2000 године, а да не говоримо о изгубљеним људским животима. Нема новца којим се то може мјерити. Цијели један буџет Републике Српске морао је бити усмјерен на рехабилитацију свега онога што су климатске промјене узроковале кроз катастрофалне поплаве 2014. године - рекла је Сребренка Голић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Мирко Ћурић, градоначелник Требиња истакао је да је конференција прилика да међународни експерти из различитих области дају смјернице шта је то што треба да урадимо у наредном периоду како би смањили неке непожељне ефекте када су у пшитању климатске промјене.

Он је изразио бојазан да је остало мало простора за превенцију те истакао да је сада вријеме да се реагује, како не би дошло до посљедица.

Мисија Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Српске јесте провођење мјера и пројекта прилагођавања климатским промјенама, које погађају све сегменте живота, како би се ублажили сви нежељени ефекти на стање у друштву, поручено је из Требиња.

- Ми смо свјесни да своју економију, пољопривреду, саобраћај, инфраструктуру и све сегменте друштвеног живота морамо прилагодити климатским промјенама, како би смањили њихове ефекте - истиче Срђан Тодоровић, директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.

Иво Карић, државни секретар Министарства заштите животне средине рекао је да су климатске промјене регионални проблем и нагласио потребу цијелог друштва да се кроз велику стратегију прилагодимо и припремимо за климатске промјене које су евидентне.

Конференција је, речено је данас у Требињу, прилика да међународни експерти из ове области дају смјернице  - шта је неопходно урадити како би се смањили непожељни ефекти климатских промјена.