latinica  ћирилица
18/10/2019 |  19:38 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Наставља се инвестициони циклус у Фочи

У протеклих 13 година на подручју општине Фоча путем бројних пројеката уложено је више од 160 милиона КМ. Из Владе Српске потврда да се инвестициони циклус наставља изградњом магистралних саобраћајница Фоча-Брод на Дрини-Шћепан Поље и Фоча-Тјентиште-Гацко, улагањем у Универзитетску болницу Фоча, водовод и електро-снабдијевање и енергетску ефикасност.
Радован Вишковић у Фочи - Фото: СРНА
Радован Вишковић у ФочиФото: СРНА

Друга фаза модернизације и опремања Универзитетске болнице тече планираном динамиком. Реконструкција поликлинике са 30 амбуланти приводи се крају. Стигла је и нова дијагностичка опрема. Међу првима тридесетдво слајсни ЦТ апарат.

- Мислим да ће наши пацијенти на вријеме бити збринути, неће бити никаквих редова чекања, стојимо на услузи и осталим пацијентима изван подручја наше филијале - навео је Радмил Марић, директор Универзитетске болнице Фоча.

Радован Вишковић, премијер Републике Српске истакао је да очекује да посао буде завршен до краја године и да, како је обећао, већ за Дан Републике отвори се објекат студентима и свим запосленима на кориштење.

Опремање болнице, која је и наставно научна база Медицинског факултета, прилика је и за 1.600 студената сва четири студијска програма и три циклуса студија.

- Студенти ће имати прилику да на савременој опреми са старијим колегама који раде у овој установи даље уче и дају свој пуни допринос научном и медицинском раду - рекао је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Факултет нуди и нове медицинске и дијагностичке услуге, као и бројне услуге Специјалистичког денталног центра.

- То би значило да ће тај центар нудити грађанству неке услуге чије ће финансирање бити уговорене са Фондом, док ће неке бити на комерцијалној фази - изјавио је Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета Фоча.

У Фочи очекују да ће у сљедећој години једна од најстаријих основних школи у Српској, "Свати Сава" и Медицински факултет бити обухваћени пројектом енергетске ефикасности. Најављена су улагања и у инфраструктуру.

- Прије свега инвестираћемо у магистралне и регионалне путеве, затим у снабдијевање електричном енергијом из другог правца, као и у другу фазу водовода - истакао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Претходно је у Фочу путем кредита Инвестиционо-развојне банке Републике Српске пласирано око 28 милиона КМ.

Донаторским средствима Владе Србије уложено је скоро 400.000 КМ у Национални парк "Сутјеска" и Дом здравља.