latinica  ћирилица
18/10/2019 |  19:52 ⇒ 19/10/2019 | 13:53 | Аутор: РТРС

Вучјак: Све више миграната обољелих од шуге

Бихаћ је на корак од хуманитарне катастрофе. Ситуација у мигрантском кампу Вучјак код Бихаћа све је тежа, јер је у протекла три дана стигло око двије хиљаде нових миграната. На нељудске услове њиховог боравка упозориле су Уједињене нације, али и Европска унија. Изузетно лоши хигијенски услови, и недостатак адекватне здравствене заштите, тренутно су највећи проблеми.

На Вучјаку је тренутно око 1.500 миграната, готово дупло више од планираног капацитета. Црвени крст подијелио је око 1.200 оброка за доручак, исто толико за ручак. Нови мигранти пристижу из часа у час, а залихе су на измаку.

- Оно што је јако битно да их Црвени крст неће оставити. Како год буде, ми ћемо их и даље опслуживати храном и одјећом, у могућностима које буду исказане на самом терену - изјавио је секретар Црвеног крста Бихаћ Селам Миџић. Иако се дневно дијеле два оброка, хране очигледно недостаје, па се мигранти сналазе како умију. 

Хигиједнски услови у кампу из дана у дан се погоршавају. Смеће је на све стране, а у резрвоарима је све мање воде, како техничке, тако и оне за пиће. Додатни разлог за бригу су и све хладније ноћи испод Пљешевице.

Авганистанац Фархат каже да им је веома хладно.

-  Немамо мјесто на којем можемо да се угријемо. Немамо воде за пиће, нити за туширање. Недостаје и храна. Али, ми и не желимо да останемо овдје, све што желимо је да идемо даље, ка земљама Западне Европе - истиче.

Ипак, један од највећих проблема у кампу Вучјак је неадекватна здравствена заштита миграната. Два пута седмично, волонтери Црвеног крста болесне мигранте превозе до оближњег Заваља, гдје им је у локалној амбуланти обезбијеђен љекарски преглед. Хигијенско-епидемиолошка ситуација је катастрофална. Највећи проблем је шуга, која се раширила међу мигрантима.

Нермина Ћемаловић, министарка здравља УСК каже да је сљедећи корак прављење изолационих соба, гдје би се смјестили мигранти са скабијесом, односно сврабом.

- Још већи је проблем што мигранти већ долазе са компликацијама скабијеса са терена, тако да, је сваки други оболио - додаје Ћемаловићева. 

Све мигранте који немају адекватан смјештај у било којем од бихаћких прихватних центара, полиција УСК измијешта на Вучјак. Овај потез осудиле су Уједињене нације и Европска Унија, које траже хитно затварање кампа. Из полиције поручују – немамо друго рјешење!

- Уколико се у будућности одреди неки други локалитет, неки нови миграциони камп, наравно да ћемо поступати у том смислу. Међутим, морамо прво размишљати о сигурности наших грађана - нагласио је Але Шиљдедић, портпарол МУП-а УСК.

Због тога су градске власти чврсто стале иза радикалне одлуке – од наредног понедјељка престаће са финансирањем Вучјака! Одлука је коначна. Градском водоводу и предузећу које се бави одвозом смећа, већ је упућен допис о престанку плаћања за њихове услуге на Вучјаку. На све ово, надлежне бх. институције, од којих је Бихаћ очајнички затражио помоћ – и даље ћуте!

- Осим јучерашње реакције премијера Новалића, који је упутио према Влади УСК, да средства која је Влада Федерације путем Федералног Парламента дозначи граду Бихаћу, никакве званичне реакције није било од никога - каже Елмедин Мехаџић, стручни савјетник за односе с јавношћу Градске управе Бихаћ.

Вријеме истиче, а у УСК дневно пристиже 150 миграната. Овдје их је према процјенама око шест хиљада. Додатно забрињава извјештај ФРОНТЕКС-а у коме се наводи да је само у септембру 11.500 миграната из Турске покушавало да пређе у Европу. За већину њих, БиХ се налази на рути ка земљама Западне Европе.