latinica  ћирилица
18/10/2019 |  21:20 | Аутор: Независне

Средњошколка из Добоја лоцирана у Словенији, тетка је враћа кући

Нестала малољетница из Добоја Алмаса Асанов (16) је након потраге лоцирана у Словенији, али неће дуго боравити у тој земљи јер је њена старатељка, тетка Мејра Асанов, одлучна да је врати кући.
Алмаса Асанов - Фото: nezavisne novine
Алмаса АсановФото: nezavisne novine

- Одмах је враћамо, обавезно, јер она мора завршити школу. Овај момак Рамиз је напустио школу и он неће да иде, и сада је наговара да и она то уради, а ми то не дозвољавамо - изјавила је Мејра.

Она је у петак дала изјаву добојској полицији у којој је, између осталог, навела и број телефона са којег јој је јављено да се њена сестричина налази у Словенији са Рамизом Салчиновићем, с којим је у вези.

- Успјели су је тамо лоцирати, сада само треба да лоцирају тачно мјесто гдје је. Звао ме неки човјек, она је наводно код њега и сада сам у полицији дала број - рекла је Мејра, потврдивши да је особа која ју је звала стриц Рамиза Салчиновића, код којег борави овај малољетник, такође шеснаестогодошњак.

Иако је у сриједу ујутру отишла из куће у Горњем Придјелу у Добој, Алмаса тај дан није била на настави у Угоститељској и трговинској школи, него је обилазила кафиће, а затим се запутила на аутобуску станицу.

- На Боснаекспресовој станици је купила карту до Љубљане и укрцала се у аутобус на поподневни полазак. Пошто је тамнопута, привукла је пажњу билетара, који се, када је полиција дошла да провјери информације, лако сјетио путнице, а возач који је возио аутобус на тој релацији је открио да је из буса изашла у Љубљани - прича извор Назависних.

Иако је малољетна, Алмаса је без проблема прешла двије границе, односно из БиХ је изашла на граничном прелазу у Броду, а затим је из Хрватске ушла у Словенију на једном од тамошњих прелаза, јер према важећим законским прописима, сви малољетници који су старији од 14 година у иностранство могу путовати без пратње родитеља или старатеља.

Не знајући да њена сестричина није била у школи и очекујући да се врати око подне, Мејра, која се и раније суочавала са одласцима шеснаестогодишњакиње од куће, у сриједу навече је пријавила нестанак.

- Једном приликом је Алмаса отишла у Зеницу под изговором да у том граду обавља ученичку праксу, пошто учи за кувара, али се након извјесног времена вратила и тетки рекла да је схватила да то није за њу - каже извор Независних.

Повезане вијести:

Добој: Нестала средњошколка (16)