latinica  ћирилица
19/10/2019 |  10:46 ⇒ 13:20 | Аутор: sputniknews.com

Ванредно стање у главном граду Чилеа (ВИДЕО)

Предсједник Чилеа Себастијан Пинера прогласио је данас ванредно стање у главном граду те земље Сантјагу послије нереда у којима су многе зграде у центру града запаљене и градски метро блокиран.

- Ових дана свједоци смо бруталних и сталних напада на објекте метроа и имовину и покушаје напада на грађане. Они ометају слободу кретања и значајно ремете јавни ред. Користећи овлашћења која су ми дата Уставом и законом, увео сам ванредно стање у провинцијама Сантјаго и Чакабуко, као и у општинама Пуенте Алто и Сан Бернардо - рекао је Пинера.

У црно обучени демонстранти у знак протеста због пораста цијена јавног превоза подметнули су јуче пожар у неколико станица метроа, пљачкали продавнице и запалили аутобус јавног превоза, преносе медији.

Затворено је 136 станица метроа и прекинут је саобраћај на дужини од око 150 километара.

Пинера, политичар десног центра, изјавио је да ће прогласити специјални закон о безбједности како би "криминалци" одговорни за штету у Сантјагу били процесирани, али је, истовремено, изјавио да разумије незадовољство оних који су погођени порастом цијена јавног превоза.

Незадовољство због високе цијене живота у Сантјагу једна је од главних политичких тема, као и захтјеви за реформе почев од пореза и цијене рад до пензионог система.