latinica  ћирилица
19/10/2019 |  11:47 ⇒ 22:12 | Аутор: РТРС

Медведев у Београду - обиљежавање 75 година од ослобођења и подршка сарадњи (ФОТО)

Предсједник Владе Русије Дмитриј Медведев стигао је у једнодневну посјету Србији поводом 75 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату, а домаћин му је предсједник Србије Александар Вучић.

21.30 - У Сава Центру одржана свечана академија поводом годишњице ослобођења Београда

19.44 - У част 75. годишњице ослобођења Београда у Другом свjетском рату, у присуству предсjедника Србије Александра Вучића и премијера Русије Дмитрија Медведева вечерас су испаљени почасни плотуни, уз велики ватромет.

      View this post on Instagram

Vatromet u čast obeležavanja Dana oslobođenja Beograda sa predsednikom Vlade Ruske Federacije @damedvedev

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 19, 2019 at 10:09am PDT

Након обраћања медијима, Вучић и Медведев су са терасе централног салона Палате Србија испратили спектакуларан ватромет који је трајао неколико минута, уз плотуне испаљене са дунавске стране Палате.

19.25 - Сусрет Додика и Медведова

18.52 - Медведев је рекао да му је драго што овај дан проводи међу пријатељима поводом ослобођења Београда.
Нема толико земаља за које можемо рећи не само да су пријатељи него да исто као и ми оцјењују историју, рекао је Медведев.

18.45 - Предсjедник Србије Александар Вучић је након церемоније размjене споразума рекао да осjећа велику част јер руски премијер Дмитриј Медведев заједно са Србијом обиљежава 75. годишњицу ослобођења Београда у Другом свјетском рату.

- Као народи који су претрпели ужасне губитке у Другом свјетском рату представљамо снагу која се бори против фалсификовања историје - рекао је Вучић. - Са радошћу ишчекујем сусрет са Путином 4. децембра, рекао је Вучић Медведеву.

18.30 - Церемонија потписивања споразума. У присуству Вучића и Медведева размијењени су потписани документи између Србије и Русије. Међу документима је и споразум о условима рада информативних центара, које су потписали шеф дипломатије Србије Ивица Дачић и замјеник руског министра спољних послова Александар Грушко. 

17.40 - Почели разговори предсједника Србије Александра Вучића и руског премијера Дмитрија Медведева. На почетку састанка Вучић се обратио на руском језику. 

Вучић је током сусрета са Медведевом у Палати Србија, који је био отворен за новинаре, рекао да треба јачати и развијати економске односе.

- Али, све је у реду и по питању гасовода, док робна размена расте - рекао је Вучић, који је захвалио и руском предсједнику Владимиру Путину за подршку територијалном интегритету и суверенитету и независности Србије.

17.30 - Свјетски медији о посјети Медведева

17.10 - Током посjете Дмитрија Медведева Београду биће потписано 11 споразума између Русије и Србије

17.00 - Полагањем вијенаца на Спомен-гробљу ослободилаца Београда и Споменик црвеноармејцу, премијери Србије и Русије одали су почаст страдалима у борби за ослобођење Београда у Другом свјетском рату.

Премијере су, на Новом гробљу, дочекали почасна јединица гарде Војске Србије, дјеца из Руског дома у Београду и представници руске организације Волонтери победе са координаторима из Србије, а ијје о организацији која помаже ветеранима који су ослобађали Београд и Европу од фашиста у Другом свјетском рату.

16.46 - Премијер Русије Дмитриј Медведев честитао је грађанима Србије 75. годишњицу ослобођења Београда од нацистичке окупације у Другом свјетском рату, поручивши да Србији жели мир, слободу просперитет и благостање.

16.30 - Руски премијер се обраћа посланицима на 27. Посебној сједници Народне скупштине Србије.

 

15.21 - Брнабићева и Медведев истакли су значај развоја односа двије земље.

Фото: Tanjug / Драган Кујунџић

15.02 - У току је тет-а-тет састанак Брнабићеве и Медведева.

14.46 - Медведев стигао на састанак са премијерком Србије. Свечани дочек за високог госта из Русије уприличен је уз интонирање химни двије земље, и свечану гарду Војске Србије

13.50 - Медведев кренуо на састанак са Брнабићевом

13.36 - Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је данашњи приказ, вјежбу, труд и рад са "врло добро"

Он је честитао Војсци Србије и ратним ветеранима Дан ослобођења Београда и захвалио припадницима оружаних снага на свему што чине за своју земљу.

- Србија ће наставити да штити своју слободарску традицију - поручио је Вучић.

      View this post on Instagram

"Dobrodošli dragi prijatelju @damedvedev."

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 19, 2019 at 3:53am PDT

13.33 - Смотром пјешадијских јединица и честитком предсједника Србије завршена вежба "Слобода 2019."

12.48 - Специјалним дејствима на групе терориста започео приказ способности Војске Србије у Батајници, којем присуствује Медведев.

12.15 - Медведев слетио на београдски аеродром "Никола Тесла"

Фото: РТРС

12.00 - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствоваће вечерас свечаној академији поводом обиљежавања 75 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату. Академија биће одржана у 20.00 часова у београдском Центру "Сава", уз пренос на РТРС плус.

Цвијановићева ће у Београду присуствовати и састанку српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Владе Руске Федерације Дмитрија Медведева.

11.30 - Медведев пред долазак у Београд упутио јасну поруку у вези са Косовом и "великом Албанијом"

Руски премијер Дмитриј Медведев изјавио је да његова земља не мијења став о Косову и Метохији и неопходности поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије, а идеју о могућем стварању "велике Албаније" сматра веома опасном.

11.27 - Руски премијер изјавио: Веома опасан покушај да се у НАТО увуку Република Српска и БиХ

11.25 - Вучић за Медведева спремио специјалан поклон

Повезане вијести:

Додик: Питање гасовода једно од приоритетних тема са Медведевим