latinica  ћирилица
19/10/2019 |  13:53 ⇒ 14:23 | Аутор: СРНА

Шеранић: Радимо на покретању републичких скрининг програма

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас у Бањалуци да се ради на покретању републичких скрининг програма ради превентивног дјеловања када је ријеч о најучесталијим карциномима који угрожавају становништво у Српској.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

- Карцином дојке је најучесталији, а према посљедњим подацима годишње од њега код нас оболи око 450 жена. Дакле, према овој популацији морамо да усмјеримо своје активности и подижемо свијест становништва о томе - рекао је Шеранић на обиљежавању Мјесеца борбе против рака дојке у организацији Савеза жена обољелих од ове болести "Искра".

Он је рекао новинарима да су код мушкараца најучесталији карциноми плућа и дебелог цријева, те је похвалио рад Фонда здравственог осигурања и Универзитетског клиничког центра Српске, који константно унапређују свој рад да би становништво добило што квалитетније лијечење.

Замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић захвалио је Савезу "Искра" на подизању свијести о овој опакој болести.

Он је рекао да је Бањалука постала први град у БиХ који је од ове године покренуо велики пројекат "Бањалука људског лица", који се односи и на бригу о здрављу грађана.

- У оквиру овог пројекта покренут је и пројекат `За твоје добро`, у оквиру којег смо обезбиједили бесплатне прегледе, не само када је ријеч о карциному дојке, већ и другим врстама ове болести - рекао је Амиџић и додао да је одзив грађана јако велики.

Сузана Кекић из организације "Искра" рекла је да су њихови представници данас информисали грађане о опакој болести карцинома дојке, што је важно јер је рано откривен карцином у 90 одсто случајева изљечив.

Кекићева је захвалила функционерима Српске и Бањалуке, те љекарима и медијима на подршци и додала да имају више од 200 чланица које и у здравственим установама храбре, помажу и обилазе жене које оболе од карцинома дојке.

- Позивамо и жене, али и мушкарце, који такође оболијевају, да врше самопрегледе и одлазе на прегледе да би на вријеме открили ову болест - рекла је Кекићева.

Обиљежавању Мјесеца борбе против рака дојке на Тргу Крајине присуствовала је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, министри у Влади Српске, представници Градске управе Бањалука, здравствени радници, јавне личности и грађани.

Октобар је мјесец током којег се широм свијета промовише борба против карцинома дојке, који се сматра водећим узроком оболијевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм свијета.