latinica  ћирилица
19/10/2019 |  14:10 | Аутор: СРНА

Вучић: Србија ће наставити да штити своју слободарску традицију

Смотром пјешадијских јединица Војске Србије на батајничком аеродрому завршена је војна вјежба "Слобода 2019", која је одржана поводом обиљежавања 75 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату.
Александар Вучић - Фото: РТС
Александар ВучићФото: РТС

Предсједник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, који је војну вјежбу пратио у друштву премијера Русије Дмитрија Медведева и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, поручио је да ће Србија увијек штитити своју слободарску традицију.

Вучић је приказ војних способности на аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници оцијенио као "врло добар" и захвалио се војницима за све што су учинили за своју отаџбину.

Србија ће наставити да штити своју слободарску традицију. Умећемо сами да сачувамо своје небо, своју земљу и своје људе. Живела слободна и независна Србија", поручио је Вучић по окончању вјежбе.

Приказ, у коме је учествовало више од 2.400 припадника Војске Србије, 100 борбених и неборбених возила и система и око 25 ваздухоплова, почео је симулацијом дејства Специјалних јединица Копнене Војске Србије и јединица Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране према терористима.

Након тога услиједио је дефиле пјешадијског ешалона, гдје је публика могла да види подешалоне кадета Војне академије, војнике на добровољном служењу војног рока и војних ветерана, као и реплике борбених застава једица које су извојевале велике побједе за српски народ у балканским и Првом и Другом свјетском рату.

У саставу моторизованог ешалона представљена су модернизована оклопно-извиђачка возила "БРДМ-2МС" из донације Руске Федерације, као и борбена возила "лазар 3", самоходне топ-хаубице "нора" и војнополицијска борбена возила.

Публика је у летачком дјелу могла видјети летове авиона "миг 29", "орао" и "супер галеб", те хеликоптера "Ми 8", "Ми 17", "Х-145 М", "гама" и "газела".

Војним приказом званично је почело дводневно обиљежавање великог јубилеја - 75 година од ослобађења Београда од нацистичке окупације.