latinica  ћирилица
19/10/2019 |  15:35 | Аутор: СРНА

Маркић у Бриселу о Мектићевим лажним вијестима

Директор хрватске Сигурносно-обавјештајне агенције /СОА/ Даниел Маркић изјавио је да је школски примјер лажних вијести информација коју је у марту пласирао министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић да СОА покушава да ангажује радикалне исламисте у БиХ како би Загреб имао аргументе о терористичкој опасности.
Драган Мектић (Фото: Н1) -
Драган Мектић (Фото: Н1)

Учествујући средином октобра у Бриселу на Безбједносном симпозијуму Европске комисије о лажним вијестима и дезинформацијама, Маркић је истакао да су ту лажну вијест проширили медији и поједини званичници у БиХ, преноси хрватски "Вечерњи лист".

Овај лист наводи да је портал Журнал инфо, који "има добре везе са врхом обавјештајно-безбједносних структура БиХ", објавио низ прича и свједочења лица из вехабијско-селефијских кругова које су, наводно, хрватске безбједносно-обавјештајне структуре покушавале врбовати те уз њихову помоћ у БиХ пребацивати оружје и експлозив који би били похрањени у исламске вјерске објекте и сличне установе.

- Безбједносно-обавјештајна структура Хрватске одмах је дала до знања да су и сви свјетски партнери Хрватске и СОА запрепаштени таквим потезом Мектића, као и тиме што се он уопше и помислио поиграти у политичке сврхе призивањем пријетњи исламског радикализма - наводи лист.

Тада је, подсјећа Вечерњи лист, СОА послала поруку да ће морати претпоставити да су Мектић и "његови спонзори у обавјештајној структури БиХ том операцијом угрозили националну безбједност Хрватске, али и БиХ".

Лист наводи да је Мектић доживио да га за ширење лажних вијести прозове Тужилаштво БиХ.

- Показало се да је лансирање тих невјероватних лажних вијести резултат личних настојања Мектића да задржи своју позицију, те интереса дијела бошњачког врха и обавјештајних структура БиХ да надвладају и удаље неке кадрове Хрвате који су им сметали - истиче овај лист.

Вечерњи лист наводи да је Маркићев примјер био предмет расправе у којој су учествовали предсједник Високе стручне групе за лажне вијести и дезинформације Медлин де Кук Банинг, шеф Канцеларије Ројтерса у Бриселу Елистер Мекдоналд, те професор на Техничком универзитету у Дармштату Ирина Гуревич.