latinica  ћирилица
19/10/2019 |  16:32 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Против лажних диплома борити се у оквиру закона и институција

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић поручио је посланику ПДП-а Јелени Тривић да се борба против лажних диплома води у оквиру закона и надлежних институција, а не преко медија и политички мотивисаних иницијатива у Народној скупштини.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

Рајчевић је навео да би питање, које му је Тривићева упутила о конкретним начинима борбе Владе против тзв. лажних диплома, волио да схвати као неполитичко, а нарочито не као политикантско.

- У том смислу бих јој скренуо пажњу на недавни, јавности добро познат случај и поступак који је вођен пред Министарством, које је другостепеним рјешењем, упркос свим лажи и притисцима којима сам био изложен заједно са сарадницима, окончан у складу са законом и утврђеним чињеницама од просвјетне инспекције - истакао је Рајчевић.

Он је додао да је то јасан показатељ одлучности и истрајности да се борба против оваквих појава води искључиво у оквиру закона и надлежних институција, а не преко медија и политички мотивисаних иницијатива у Народној скупштини.

Рајчевић је оцијенио да рад у власти од опозиционог рада разликује одговорност за одлуке које се доносе, те навео како су оне крупне, а одговорност огромна.

- С обзиром да долази из академске заједнице, позвао бих Тривићеву да реторичко умијеће и интелектуалну ауру, коју несумњиво носи, искористи за стварање позитивне климе у опозицији у вези са доношењем нових законских рјешења у области високог образовања, чији је значајан дио посвећен управо борби против ових негативних појава - истакао је Рајчевић.

Према његовим ријечима, таквом политичком праксом би, као одговорни људи, заједно послали поруку да су на висини задатка, који су им поставили грађани Републике Српске, а је напредак у области високог образовања и научноистраживачког рада.