latinica  ћирилица
19/10/2019 |  17:17 ⇒ 19:20 | Аутор: РТС

Москва ће пружити помоћ у очувању суверенитета и интегритета Србије (ВИДЕО)

Русија је спремна да пружи сву неопходну подршку у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, поручио је премијер Русије Дмитриј Медведев обаћајући се посланицима Народне скупштине Републике Србије.
Медведев се обраћа посланицима у Скупштини Србије (Фото: © Sputnik / Зоран Жестић) -
Медведев се обраћа посланицима у Скупштини Србије (Фото: © Sputnik / Зоран Жестић)

Медведев је истакао да му је драго да поново говори пред Скупштином Србије гдје је говорио и прије десет година. Како је додао, од тог тренутка се односи двије земље нису променили и њему је част да учествује у обиљежавању 75 година од ослобођења Београда.

Медведев је истакао да је око 9.000 совјетских војника погинуло и сахрањено током операције ослобођења Југославије а да је само током београдске операције погинуло више од 4.000.

- Важно нам је да у Србији памте њихово јунаштво и хероизам и брижљиво чувају гробове совјетских војника. Русија вам је захвална на томе - нагласио је Медведев и додао да ће са посебним осећајем положити вијенце на споменик ослободиоцима Београда. Истакао је да цијене тежњу руководилаца Србије да се чува истина о рату и да се супротстављате ревизији историје.

Подсјетио је да је Србија окупила и представнике Бесмртног пука, што је посебно важно док се у неким земљама руше споменици војницима који су их ослободили од фашизма.

Наводи да је на дијелу отворена пропаганда нацистичких идеја као и да су агресивне акције неонациста постале редовна појава. Медведев указује да то не само да је опасно, већ подрив а и принципе међународнх односа који су разрађени послије Другог свјетског рата.

Сматра да је циљ тих манипулација да се промени свијет и да се наметну једнострана рјешења, што ствара услове за напетост и кофликте и води у нестабилност у цијелом свијету.

- Србија је, нажалост, на себи искусила посљедице дјеловања која су извршена у противречју са међународним правом - рекао је Медведев прецизирајући да мисли на догађаје из 1999. године. Указује да је Русија тада и сада подржавала српски народ и да је спремна да пружи сву неопходну помоћ у чувању суверенитета и територијалног интегритета.

Каже и да је његова земља заинтересована искључиво за мирно рјешавање сукоба на основу резолуције 1244.

- Ми желимо да ситуација на Балкану остане стабилна и безбједна и тежимо да развијемо сарадњу са свим балканским државама - поручио је Медведев.