latinica  ћирилица
19/10/2019 |  17:40 | Аутор: СРНА

АП: Посјета Медведева потврда блиских односа Београда и Москве

Посјета руског премијера Дмитрија Медведева Србији илустрација је блиских културних, историјских и вјерских односа Србије и Русије, наводи америчка агенција АП, уз оцјену да је Србија савезник Русије на Балкану.
Медведев, Вучић, Додик - Фото: РТРС
Медведев, Вучић, ДодикФото: РТРС

АП истиче да је руски премијер присуствовао војној вјежби поводом 75 година од ослобођења Београда од нацистичке окупације, у чему су учествовале југословенске и совјетске снаге.

Америчка агенција је указала да Русија помаже Србији да ојача своју војску, "иако Београд формално тежи чланству у ЕУ".

АП подсјећа да је Србија заузела став да не улази у НАТО, једним дијелом и због тога што је Алијанса бомбардовала земљу 1999. године како би се окончао сукоб на Косову и Метохију и цитира данашњу поруку предсједника Србије Александра Вучића послије војне вјежбе да ће Србија знати "како да заштити своје небо, земљу и људе".

Италијанска агенција Анса извјестила је, такође, о посјети Медведева Београду, наводећи да руски премијер присуствује прослави 75 година од ослобођења града, као и војној паради.

Анса преноси и да би Медведев поподне у српском парламенту, између осталог, требало да пружи пуну подршку Београду по питању Косова и Метохије, будући да Москва не признаје независност Приштине и подржава територијални интегритет Србије.