latinica  ћирилица
19/10/2019 |  18:33 | Аутор: СРНА

Мадрид одбацио позиве за преговоре са Каталонцима

Шпанска Влада одбацила је данас позиве каталонског регионалног лидера Кима Тора за нове преговоре, након таласа насиља због изрицања затворских казни за сепаратистичке лидере, док се полиција спрема за нове протесте.

Барселону су синоћ захватили најжешћи нереди у посљедњих неколико деценија, након што су маскирана лица блокирала путеве са запаљеним кантама смећа и гађала камењем полицију, која је одговорила испаљивањем димних бомби и сузавцем.

Тора је рекао да насиље не одржава мирнодопску природу покрета за независност Каталоније и затражио разговоре са Мадридом.

- Апелујемо на вршиоца дужности шпанског премијера Педра Санчеза да сједне за преговарачки сто и разговара - рекао је Тора новинарима.

Санчез је рекао да Тора прво мора да недвосмислено осуди нереде.

- Тора мора снажно да осуди насиље, а што до сада није учинио - рекао је Санчез.

Он је додао да је Влада Шпаније у више наврата саопштила да проблем Каталоније није независност, које се неће догодити, јер је незаконито и није жеља већине Каталонаца, већ коегзистенција.

Протести су избили ове седмице након што је Врховни суд Шпаније изрекао дуге затворске казне деветорици каталонских вођа због њихове улоге у кампањи за независност 2017. године.

Радикална омладинска група Аран позвала је на нове демонстрације вечерас против "полицијског насиља". Чланови ове груое најављују да ће поново тражити слободу за све политичке затворенике.

Полиција страхује од нових сукоба и препоручила је власницима да затворе продавнице током протеста.

Тора је рекао почетком седмице да Каталонија треба да одржи ново гласање о самоопредјељењу у наредне двије године, а данас каже да је потребно поштовати вољу народа.

- Ми ћемо ићи онолико далеко колико то жели народ Каталоније - рекао је Тора.

Око 300 људи ухапшено је у сукобима који су избили у Каталонији од изрицања пресуда 14. октобра.

Вршилац дужности министра унутрашњих послова Шпаније Фернандо Гранде-Марласка бранио је полицију од оптужби да су користили прекомјерну силу.

- Ситуација је под контролом. Дошло је до озбиљног, организованог насиља, али наглашавам да полиција није претјерала - рекао је он.