latinica  ћирилица
19/10/2019 |  21:08 ⇒ 22:12 | Аутор: Агенције

Одржана свечана академија поводом годишњице ослобођења Београда (ФОТО)

Интонирањем химни Србије и Русије вечерас је у београдском Сава центру одржана свечана академија којом се обиљежава 75 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату.
Свечана академија поводом 75. ослобођења Београда - Фото: РТРС
Свечана академија поводом 75. ослобођења БеоградаФото: РТРС

Присутнима се обратио Медведев, Вучић и некадашњи члан Прве пролетерске бригаде који је учествовао у ослобођењу српске престонице 1944. године Зденко Дупланчић.

- Веома је емотивно што се налазим на овој сцени послије ових људи који су ослобађали Београд и филма о јунаштву ослободилаца Београд. 75 година је прошло а ми знамо да су ту побједу извојевали они који сједе овдје с нама или нису више с нама. Зато је важна та побједа и сјећање на њу. Сјећање на оне који су сковали ову побједу. Хтио бих да се захвалим свима њима и да свима срдачно честитам празник који ми заједно славимо - рекао је премијер Русије Дмитриј Медведев у Сава Центру.

Истакао је да ће сутра у Москви бити ватромет у част ослобођења Београда.

Фото: Printscreen

- Најбоље сјећање на оне који су дали свој живот је очување истине о догађају за који су они страдали. Не смије бити покушаја да се нешто замаскира и заборави. Сви Срби се сјећају Крагујевца и тих тешких година. Неопходно је јасно и отворено говорити о томе без политичких оквира - додао је он.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је "да му је допао најтежи задатак".

Фото: Printscreen

- Мени је допао најтежи задатак да говорим послије премијера Русије Медведева и пјесме „Дана победе“. Прошло је 75 година откад је Београд слободан град. Није било лако, на хиљаде војника пало је за ту слободу. На исход ослобађања Београда утицала је совјетска жива сила и наоружање. Хвала свима који су нам помагали у ослобађању Београда. Ту операцију никада не бисмо могли да изведемо без помоћи Црвене армије и совјетских пријатеља. Слобода нема своју цијену зато што је њена супротност ропство, масовна убиства, стрељања и истребљења једног народа - поручио је Вучић.

Свечаности су присуствовали предсједник Србије Александар Вучић, премијер Русије Дмитриј Медведев, предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић,српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, премијерка Србије Ана Брнабић, патријарх српски Иринеј, представници Града Београда, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, ратни ветерани...

Фото: Председништво Србије

На свечаности je приказан документарни филм "Пут победе", а дио програма биле су и пригодне музичке нумере које је извео руски војни ансамбл "Александров", умјетнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички" и хор Народног позоришта у Београду под диригентском палицом Ђорђа Станковића.

Борба за ослобођење Београда представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом свјетском рату, а трајала је од 12. до 20. октобра 1944. године.

Фото: Printscreen

Ослобађањем Београда окончана је 1.287 дана дуга њемачка окупација главног града Југославије.

У току тих борби погинуло је 2.953 припадника НОВЈ и 976 припадника Црвене армије, док је далеко више погинуло током читаве операције.