latinica  ћирилица
20/10/2019 |  11:56 ⇒ 11:56 | Аутор: РТРС

50 година од катастрофалног земљотреса; програм обиљежавања

Педесета годишњица катастрофалног земљотреса, који је Бањулуку погодио 27. октобра 1969. године, остављајући иза себе потпуно разорен град, биће обиљеженa низом, пригодних меморијалних догађаја.
Земљотрес у Бањалуци (фото: архива) -
Земљотрес у Бањалуци (фото: архива)

Централни догађај програма јесте изложба под називом "Земљотрес у Бањалуци – 1969, солидарност, обнова и изградња" у организацији Музеја савремене умјетности Републике Српске, Архива Републике Српске и Удружења архивских радника, која ће бити оворена 26. октобра, у 19 часова у Банском двору.

У оквиру изложбе, на спољашњим зидовима Музеја савремене умјетности, биће постављена инсталација дрвених стубова, дјело умјетника Драгослава Малинића, у знак помена на 15 жртава земљотреса.

Обиљежавање годишциње катастрофалног земљотреса, почиње 23. октобра, мултимедијалном поставком о животу у рањеном граду током јесени и зиме с краја седме и почетка осме деценије прошлог вијека. Изложба ће бити отворена у 11 часова у атријуму Градске управе.

Први дио поставке чини изложба 24 репродукције фотографија и негатива, које су од новембра 1969. до средине марта 1970. године снимили бањолучки фото-аматери Радивој Радановић, др Александар Сјериков и Љубинко Бато Смољановић, док је њен други дио пројекција архивских филмова о бањалучком земљотресу, које су (током поменута четири и по мјесеца) својим аматерским камерама формата 8 мм и 16 мм снимили Ивица Куртовић, Миодраг Шобот и Љубинко Бато Смољановић.

Куриозитет ове мултимедијалне поставке је да фотографије и негативи, чије ће репродукције бити изложене, никада раније нису виђени у јавности, јер су претходних пола вијека били дио приватних колекција наведених фото-аматера. Такође, више од половине кадрова архивских филмова никада није приказано изван „кућног биоскопа“ њихових аутора.

Организатор овог визуелног подсјећања на посљедице највеће природне катастрофе, која је задесила "крајишку љепотицу", је Филателистичко друштво Бања Лука, уз подршку Града Бањалука, док је његов аутор бањалучки колекционар и публициста Горан Бараћ. Заинтересовани посјетиоци моћи ће да је виде до 31. октобра, сваким радним даном од 8 до 20 часова.

У четвртак, 24. октобра, планирано је отварање изложбе у организацији Музеја Републике Српске, од 19 часова – под називом "50 година од земљотреса у Бањалуци 1969-2019)", аутора Миленка Ђорђевића.

За 26. октобар најављен је округли сто у организацији Архитектонско-грађевинско- геодетског факултета, у оквиру којег ће и Републички хидрометеоролошки завод имати презентацију на тему земљотресних дешавања на подручју града.

Земљотрес из октобра 1969. девастирао је комплетан град. Живот је изгубило 15 људи, 1.117 је теже или лакше повријеђено. Материјална штета је била огромна.

На данашњем Тргу Крајине и данас се налази сат, који је престао да ради 27. октобра 1969. године у 9.11 часова, као подсјетник на катаклизму, која је прије пет деценија задесила Бањалуку.