latinica  ћирилица
20/10/2019 |  14:14 | Аутор: СРНА

Бригу о дјеци без родитељског старања продужити са 18 на 21 годину

Удружење "Мисли добро" из Бањалуке покренуло је иницијативу да се за дјецу без родитељског старања продужи брига државе са 18 на 21 годину да би се лакше адаптирали на новонастале животне околности, јер се у пракси показало да неријетко поново постају социјални случајеви.
Удружење грађана "Мисли добро" - Фото: РТРС
Удружење грађана "Мисли добро"Фото: РТРС

Иницијатива за измјену Закона о социјалној заштити покренута је пред Министарством здравља и социјалне заштите и Владом Републике Српске.

Из Удружења "Мисли добро" су навели да је ово резултат вишемјесечних разговора са професионалцима који директно раде са дјецом без родитељског старања и истичу да дјеца са 18 година, када престане брига државе за њих, доживе шок, тешко се социјализују, имају проблема у радној средини.

Иницијатива, како истичу, не значи да дјеца без родитељског страња треба да трајно остану у дому или хранитељској породици, већ да по запослењу, завршеку школовања и напуњених 18 година започну самосталан живот, али да о њима држава води рачуна до најмање 21. године да би им се омогућио и олакшао период адаптације на новонастале животне околности.

- Суштина инцијативе је да се продужи брига државе за ту дјецу са садашњних 18 на 21 годину, јер је пракса показала да актуелно законско рјешење није добро, те да дјеца и поред великих трошкова, а по престанку `старатељства` система, неријетко поново постају социјални сучајеви - напомињу из Удружења "Мисли добро".

Ово удружење подсјећа да Дом "Рада Врањешевић" у Бањалуци сваке године напусти у просјеку десеторо дјеце, што није велики број и не изискује велика средства.

- Сигурни смо да уз добру организацију и координацију, Република Српска има знања и могућности да их усмјери на прави пут и пружи им сву могућу подршку да би се осамосталили и постали њени узорни и достојанствени грађани - кажу у Удружењу "Мисли добро".