latinica  ћирилица
20/10/2019 |  14:43 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Омогућено повезивање дана привремене неспособности за рад

Осигураници Фонда здравственог осигурања Републике Српске који су на боловању због повреде на раду или професионалног обољења од 1. новембра имаће право на повезивање дана привремене неспособности за рад, уколико надлежна установа за пензијско-инвалидско осигурање донесе оцјену да лијечење није завршено, саопштено је из ФЗО.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Из Фонда појашњавају да то значи да за вријеме овог боловања осигураник има право на накнаду плате у износу од 100 одсто, јер је ријеч о професионалном обољењу или повреди која се десила на радном мјесту.

У саопштењу се додаје и да је осигураник ослобођен плаћања партиципације за све здравствене услуге које се тичу професионалног обољења, или повреде на раду, како је предвиђено Законом о раду Републике Српске.

- Ово је омогућено измјеном Правилника о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад којим је јасније прецизирано када осигураник има право на повезивање дана боловања, а све са циљем још боље заштите права осигураних лица, посебно када су у питању повреде на раду или професионална обољења - наводе из ФЗО.

Из Фонда наводе да су на овај начин уважили мишљење осигураника, али и представника здравствених установа, те додају да су увијек отворени за приједлоге и сугестије које могу да допринесу бољој здравственој заштити.

У саопштењу се подсјећа да је, прије измјене овог правилника, пракса била да, уколико установа за пензијско-инвалидско осигурање донесе оцјену да лијечење није завршено, дани привремене неспособности за рад се нису повезивали у погледу основа, висине и исплатиоца накнаде плате, него је боловање отварано по другом основу.

Како наглашавају из ФЗО, то је значило да накнада плате, након оцјене да лијечење није завршено, није више износила 100 одсто колико износи за случајеве повреде на раду или професионалних обољења.

Са циљем заштите права осигураних лица, Фонд је допуном правилника, само прецизније дефинисао одређена правила, јер је намјера да сваку уочену недореченост у актима, максимално поједноставе како би пут остваривања права осигураних лица био бржи и знатно ефикаснији.

Из Фонда напомињу да накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад у случају професионалног обољења или повреде на раду сноси послодавац, како је и Законом о раду Српске дефинисано.

- Измјена поменутог правилника на неки начин је наставак нашег опредељења да максимално уредимо област боловања, јер смо и прије годину дана у овој области поједноставили многе процедуре и увели нова права попут могућности да родитељи имају право на боловање за вријеме трајања болничког лијечења дјетета у Српској или у здравственим установама изван Српске - поручују из ФЗО.

Како се наводи, континуитет унапређења здравствене заштите је циљ ФЗО, те још једном позивају пословне партнере попут послодаваца и представника удружења пацијената да културом дијалога и заједничким идејама граде бољи здравствени систем.