latinica  ћирилица
20/10/2019 |  15:03 ⇒ 15:04 | Аутор: СРНА

Линта: Китаровићева поново крши Устав

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оцијенио је као антиевропску изјаву хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић да у Вуковару нису сазрели услови за ћирилицу и поштовање права Срба све док се не ријеше "велике ствари".
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Он је нагласио да је Китаровићева изнијела безочну лаж да се у Вуковару крше права већинског хрватског народа и да је, тобоже, прво потребно да се процесуирају ратни злочини против Хрвата у Вуковару, а да се тек онда поштују национална и људска права вуковарских Срба.

- Наведеном изјавом Колинда Грабар Китаровић је по ко зна који пут потврдила да крши Устав, Уставни закон о правима националних мањина, Закон о употреби језика и писма националних мањина, као и европске вриједности, посебно, људска права и владавину права - рекао је Линта, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Он је указао да Китаровићева бесрамно ћути на чињеницу да су у Вуковару у прољеће 1991. године хрватске паравојне формације почеле да спроводе терор над српским народом и уништавају српску имовину и навео да је важно нагласити да су све цивилне жртве у Вуковару биле управо посљедица наведне усташке агресије.

- Према подацима Удружења српских породица убијених, погинулих, несталих и насилно одведених лица "Против заборава", које дјелује у Хрватској, током љета и јесени 1991. године у Вуковару је убијено или нестало више од 120 Срба, а за ове злочине нико није оптужен, а камоли осуђен - навео је Линта.

Он је позвао Тужилаштво за ратне злочине у Београду да коначно почне да процесуира бројне злочине над Србима у Вуковару.

- Без кажњавања хрватских злочинаца и одбацивања лажне тезе о такозваној великосрпској агресији није могуће говорити о смиривању тензија и помирењу Срба и Хрвата у Вуковару и Хрватској - закључио је Линта.