latinica  ћирилица
20/10/2019 |  16:53 ⇒ 16:57 | Аутор: СРНА

Пале: Служен помен за 28 погинулих радника фабрике Фамос

У кругу Фабрике Фамос на Палама данас је служен парастос за 28 радника овог предузећа који су погинули као борци Војске Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.
Полагање вијенаца на спомен-обиљежје радницима "Фамоса", Пале - Фото: СРНА
Полагање вијенаца на спомен-обиљежје радницима "Фамоса", ПалеФото: СРНА

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина рекао је новинарима да се треба адекватно одужити ствараоцима и браниоцима Републике Српске.

Он рекао да се сада, у периоду када се пројектује буџет, треба размиљати о повећању личне и породичне инвалиднине и борачког додатка.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је данас служен помен онима који су страдали бранећи своја мјеста становања, те истакао да у БиХ није било никакве агресије како то тврде из Федерације БиХ.

Вуковић је рекао да је обавеза свих, како на локалном, тако и на републичком нивоу, да присуствују оваквим догађајима како би одали почаст људима који су дали животе за стварање Републике Српске и одбрану српског народа.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је српски народ кроз вијекове морао да брани своју државу, као што је то чинило и 28 хероја, радника Фамоса.

- Једини начин да се њима одужимо јесте да гајимо сјећање на њих, те покажемо велику пожртованост када је у питању запошњавање чланова породица погинулих бораца - рекао је Југовић и додао да ће општина Пале, приликом креирања буџета за наредну годину, настојати да максимално помогне породицама погинулих бораца.

Он је подсјетио да је општинска управа, у сарадњи са Борачком организацијом Пале, ове године обновила спомен-обиљежја на Палама, Мокром и на Јасику.

Наводећи да круг фабрике Фамос има посебну симболику за Пале, Југовић је рекао па ће општина, чија је то сада имовина, учинити све да привредно оживи индустријску зону.

- Први кораци су учињени и један погон већ ради. Наставићемо да привлачимо и нове инвеститоре - истакао је Југовић.

Вијенце и цвијеће на спомен-обиљежје радницима "Фамоса" у кругу фабрике положили су чланови породица погинулих бораца, делегације општинске Борачке организације, представници општине Пале, града Источно Сарајево, СУБНОР-а Пале, Црвеног крста Републике Српске, те представници јавног живота Пала.