latinica  ћирилица
20/10/2019 |  17:34 ⇒ 17:34 | Аутор: СРНА

Арбутина: Сједница Општинског вијећа прилика за одговоре

У Двору ће сутра бити одржана сједница Општинског вијећа на којој ће вијећницима бити пружена прилика да се информишу о плановима одлагања и складиштења радиоактивног отпада из Нуклеарне електране Кршко на Трговској гори, рекао је начелник општине Никола Арбутина.
Двор - Никола Арбутина - Фото: СРНА
Двор - Никола АрбутинаФото: СРНА

Сједница Општинског вијећа заказана је на захтјев хрватског Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нукеларне електране из Кршког.

Арбутина је појаснио да вијећници на сутрашњој сједници, али и сви заинетересовани, могу постављати питања представницима Фонда у вези са намјером да се на Трговској гори одлаже нуклеарни отпад.

Он је навео да ће присутни моћи да питају све у вези са Националним програмом провођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива, као и шта се догађа на самој локацији - касарни Черкезовац, гдје је планирано да буде одлагалиште.

У позиву за сједницу је и наведено да ће представници Фонда представити Национални програм провођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива и упознати присутне са планираним активностима успостављања Центра за збрињавање радиоактивног отпада у овој општини.

Арбутина каже да је овај позив из Фонда први допис који су упутили општинском руководству у Двору након што 30. септембра није постигнут договор о заједничком одлагалишту радиоактивног отпада на локацији Врбина у Словенији.

Он је подсјетио да је почетком године упутио два дописа надлежним институцијама у којима је тражио да му се представе планови у вези са одлагањем нуклеарног отпада на локацији Черкезовац.

Националним програмом, који ће сутра бити представљен у Двору, одређена је касарна Черкезовац у тој општини као преферентна локација за изградњу складишта ниско и средње радиоактивног отпада.

Према овом програму, предвиђену локацију треба потврдити истражним радовима, процјеном утицаја на животну средину и безбједносним студијама.

Арбутина је рекао да располаже незваничним информацијама да је за сутра пријављен и протесни скуп, али да му није познато ко је организатор.

Сједница Општинског вијећа заказана је за 10.00 часова.