latinica  ћирилица
20/10/2019 |  18:16 ⇒ 21:20 | Аутор: РТРС

Русија неће дозволити ни једнострана рјешења за Косово, ни кршење Дејтона

Дан након посјете руског премијера Дмитрија Медведева Београду, сабирају се утисци.

Уз економско повезивање кроз енергетске пројекте, најважније поруке су да ће српски и руски народ заједно стајати против фалсификовања историје Другог свјетског рата, али и да Русија неће дозволити ни једнострана рјешења за Косово, ни кршење Дејтонског споразума.

Прије 75 година, ослањали смо се на Црвену армију, сада на руски глас у Савјету безједности УН. За Републику Српску, најбитније је, како је Додик пренио Медведеву, да се на сједници Савјета у новембру, на којој је тема Босна и Херцеговина, спријечи једнострано извјештавање из Сарајева.

- Веома је важно да Русија разумије ситуацију у БиХ и да у Савјету безбједности дјелује преко свог амбасадора и објасни комплетну ситуацију, а не кроз спекулације како то најчешће чини високи представник - рекао је Додик.

А да Медведев прати ситуацију и у БиХ, показао је у дијелу разговора отвореном за јавност.

- Мислим да је одлучујуће. Нема сумње да ће Русија бранити српске интересе у Савјету безбједности. Посебно у ситуацији када је Република Српска изложена притисцима и непринцијепијелном понашању Сарајева, условљавањем НАТО и онемогућивањем да се формирају институције и да се реализује оно што је резултат прошлогодишњих избора - сматра Зоран Миливојевић, дипломата.

Савезништво дуго 75 година, које многима није по вољи и чињеница да Србија и Русија нису позване на комеморацију у Варшави док Хрватска, чија је предсједница држала лекције о антифашистичкој борби, јесте- биле су теме током посјете. Исти аршини вриједе и у Сарајеву, гдје се прича о малигном утицају Русије, рекла је предсједница Српске, Жељка Цвијановић

- У БиХ постоји утицај свих других. И чак и да постоји руски утицај, зашто би се проблеметизовао у мору утицаја који тамо постоје? - сматра Цвијановићева.

Вучић ће нови сусрет са руским представницима имати у Сочију гдје ће се састати са Владимиром Путином, док је Додик позвао Медведева да посјети Бањалуку, а руски премијер одговорио да је заинтересован.