latinica  ћирилица
20/10/2019 |  19:05 ⇒ 21:21 | Аутор: РТРС

Додик за РТРС: Русија жели да гради гасовод у Републици Српској

Састанак са руским премијером Дмитријем Медведевим био је веома успјешан, рекао је у разговору за нашу телевизију српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Додик је нагласио да је Русија спремна да прави гасовод у Републици Српској.

Истакао је да је Медведу познато да власт у БиХ није формирана, као и да су му познати разлози. Прије свега Акциони и Национални план.

- Разговарали смо и о позицији Русије. Русија се стабилизовала након санкција и то је дфинитивно свима јасно па и онима на Западу. Русија нема агресивну политику ни на регионалном, ни на неком другом плану. Они имају интерес да своје енергенте, којима су веома богати, да дистрибуирају широм свијета до потрошача за које мисле да могу да буду њихов конзум и у том погледу њихов интерес је јасан - рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Нагласио је да Руси желе да граде гасовод и да буду присутни са становишта енергената на овом простору.

- То некима не одговара. Зна се да Американци хоће да се продаје гас који се компримује из Америке али то су односи између великих, који имају свој интерес. Ми треба да изаберемо оно што је јефтиније и за нас дугорочно сигурније - сматра Додик.

Истиче да се из тих разлога управо и креира политика присуства.

- Свакако треба да се гради гасовод у Републици Српској и ми већ у континуитету са највишег нивоа, од предсједника Русије Владимира Путина и предсједника Владе Дмитрија Медведева са њиховим компанијама које се тиме баве у оквиру Гаспрома, оне које пројектују, дистрибуирају развоварамо на који начин то треба да се урадимо - рекао је Додик.

Навео је да је подршка Медведева и министра енергетике,који је ту био, важна за нове фазе и нове кораке у реализацији тог пројекта.

- О роковима нисмо разговарали јер је то условљено чињеницом да се треба ријешити проблем проласка гасовода кроз саму Бугарску. Ми са припремамо, да у оквиру трасе ауто-пута који планирамо од Раче према Бијељини, односно Бањалуци, укопамо цијеви за тај гасовод - рекао је Додик и додао - када будемо рјешавали имовинско правне односе за ту трасу биће ријешени и ти. То је један од важнијих ствари.

Када је ријеч о пројектовању, истакао је да ће за то бити задужене руске специјалне пројектне организације.

- А за извођење покушаћемо да ради што је већи број наших фирми. Има и доста специјализованих послова које могу да ураде високо специјализоване фирме - сматра Додик.

Истиче да ово сигурно није она политика коју многи овдје покушавају са Запада да наметну, као и причу о малигном руском утицају.

- Руског политичког утицаја овдје готово да нема. Он се једино манифестује кроз то да Русија са потпуним правом није дио већина који су о оквиру ПИК-а, који је неправно, дакле ван Дејтонског споразума формиран, нема исти став или оног што Русија не жели да у Савјету безбједности подржи лажне изјаве високог представника и што увијек задржава то у оквиру дискусије - навео је Додик.

Истиче да управо због тога већ десетак година Савјет безбједности дискутује о стању у БиХ, али никада не може да донесе ниједну одлуку.

- А знамо какве би одлуке биле. Наравно, штетне за Републику Српску да није присуства Руса у Савјету безбједности - истакао је Додик.

Додао је да су Руси наши пријатељи и у том погледу.

- Ми желимо сарадњу са ЕУ, чланство у НАТО овај народ неће и ја то поштујем - Истакао је Додик.

На питање да ли очекује опструкције из БиХ када је изградња гасовода у питању српски члан Предсједништва је рекао да ово управо и показује бесмисленост БиХ.

- Све оно што тамо функционише је зато што је то подстицај из различитих амбасада, који желе нешто да раде, креирају, који спекулишу, који покушавају да поново врате доминацију над тужилаштвима, правосудним системом да би се обрачунавали са политичарима - сматра Додик и додаје - Дакле, то је једна жабокречина у Сарајеву која је до те мјере ужегла да је мирис који долази одатле је неподношљив. Вјерујем да ће бити неких опструкција, али имамо друге начине да то урадимо - поручио је Додик.

Када је ријеч о Рафинерији, Додик је истакао да је чињеница да Нестро остварује своју пословну активност у обиму који је и до сада био познат.

- Хаварија која се тамо десила, растарјела технологија тражи пословну одлуку о томе на који начин ићи даље. Али оно што је важно да Нестро у Рафинерији уља Модрича и у Рафинерији нафте и у систему дистрибуције путем бензијских пумпи неће смањивати своје пословне активности. Оне ће бити овдје и даље присутан - поручио је Додик.