latinica  ћирилица
20/10/2019 |  19:14 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Требиње: Одмиче изградња Православног духовног центра у Мркоњићима

Одмиче изградња Православног духовног центра у Мркоњићима код Требиња. За јединствен духовно-туристички комплекс новац су обезбиједиле Владе Србије и Српске, и Град Требиње. Након изградње, која ће потрајати три године, створиће се услови да село Мркоњићи постане мјесто ходочашћа.

Уз постојећу цркву Светог Василија, крајем августа, почела је изградња објеката из прве фазе. Гради се простор за монаштво, сувенирнице, келије, помоћне просторије.

- Желимо да, не само туристичким мјестом, него мјестом које ће духовно и културно уздићи Град Требиње и Републику Српску, а самим тим оживјети Попово Поље и саме Мркоњиће - рекао је Марко Рикало начелник одјељења за просторно уређење.

Комплекс се уклапа у амбијент поднебља, и гради се по сегментима.

- Први сегмент су помоћне просторије, у приземљу, и келије, а други су радионице - истакла је Дијана Башић координатор пројекта.

Изнад цркве, наредних дана, креће изградња Видиковца. Малобројни мјештани подржавају изградњу Центра, за који су, без накнаде, уступили земљиште. На темељима куће Св.Василија, прије двадесет година, изграђена је црква. Вјерују да ће село оживјети, у славу светитеља. Кућа породице Лучић непосредно је уз комплекс.

- Помагали смо и уступали земљиште и раније, а сада смо уступили око триста или више квадратаних метара - рекао је Јован Лучић мјештанин села Мркоњићи.

Црквењак Неђо Бошковић навео је да је у самом почетку идеја била да се постави спомен-плоча, а онда се подигла црква.

Обавеза инвеститора је да уреде прилазе кућама и улице кроз село. Планирана је реконструкција и старих сеоских објеката, да би имали свој смисао и намјену.

- Тамо су обезбијеђени радови на саобраћајници кроз село. Успјели смо да уз помоћ Владе Републике Српске покреномо изградњу система за водоснабдијевања села. Такође, уз помоћ Свјетске банке, Влада је обезбиједила пола милиона марака - додао је Рикало.

Владе Србије и Републике Српске, за Духовни центар, донирали су по осамсто хиљада марака, док је Град Требиње издвојио девесто хиљада марака. У другој фази, планирана је изградња великог паркинг-простора и манастирског конака.