latinica  ћирилица
21/10/2019 |  08:54 | Аутор: СРНА

Павловић: Зауставити бошњачку меморијализацију Подриња

Предсједник Општинског одбора СНСД-а Радомир Павловић позвао је надлежне републичке органе и инспекције да зауставе нелегалну меморијализацију Сребренице и цијелог Подриња, коју разна бошњачка удружења и појединци спроводе незаконито узурпирајући земљиште и постављајући такозване хаир чесме и друга спомен-обиљежја.
Радомир Павловић - Фото: СРНА
Радомир ПавловићФото: СРНА

Павловић је рекао Срни да су поред путева у сребреничкој општини и цијелом средњем Подрињу нелегално изграђене бројне спомен-чесме и обиљежја на којима има и увредљивих и неистинитих садржаја, а која остају да лажно свједоче о догађајима из рата.

Он тврди да је ријеч о незаконитом постављању тих обиљежја, углавном на узурпираном земљишту.

- То ствара ружну слику и представља историјску неистину о протеклом рату јер се спомињу само бошњачке жртве, па неупућени стичу утисак да на овом подручју није било српског страдања - иако је познато да је у посљедњем рату у средњем Подрињу убијено и погинуло око 3.500 Срба, од којих су више од половине били цивили - истакао је Павловић.

Према његовим ријечима, осим узурпирања земљишта за постављање бошњачких спомен-обиљежја, на овом подручју је све чешћа бесправна сјеча шуме.

- Шума се нелегално сијече и у Националном парку "Дрина" у којем је претходних година подигнуто мноштво бошњачких спомен-обиљежја, па посјетиоци и туристи питају да ли је то меморијални простор или национални парк - указао је Павловић.

Павловић је позвао надлежне да зауставе ове незаконите радње, уклоне непримјерена обиљежја, те спријече крађу шуме и уништавање природних богатстава.