latinica  ћирилица
21/10/2019 |  09:06 ⇒ 09:28 | Аутор: Независне

Јефтинија путарина за оне који возе сваки дан

Уколико сваког дана властитим возилом путујете, рецимо, од Градишке, Прњавора или пак Добоја према Бањалуци, имаћете могућност да путарину за аутопут плаћате по знатно нижим цијенама, пишу Независне.
Аутопут "9. јануар" - наплатна рампа - Фото: РТРС
Аутопут "9. јануар" - наплатна рампаФото: РТРС

Наиме, у току је израда Уредбе о висини путарине, која утврђује висину путарине на свих 106 километара аутопута, и то кроз затворени систем наплате, а почетак њене примјене очекује се ускоро, односно до краја октобра.

На располагању ће, наиме, бити два стимулативна модела - први су претплатне карте, које ће важити за путничке аутомобиле и возила попут мотоцикала и мопеда, а други се односи на попуст, који ће бити и до 25 одсто.

Ако се одлучите за статус претплатника, који је предвиђен за тачно одређену релацију, на примјер Прњавор - Бањалука, на располагању ће вам бити периодичне, мјесечне и годишње карте.

- Периодична карта обрачунава се тако што се износ путарине за одређену релацију множи бројем календарских дана у захтијеваном периоду и омогућава неограничен број пролазака у току тог периода на траженој релацији - појаснили су из Министарства саобраћаја и веза Републике Српске.

Мјесечна карта важи за календарски мјесец, а обрачунава се тако што се износ путарине за одређену релацију множи бројем 40 и омогућава неограничен број пролазака у току мјесец дана на тој релацији.

Годишња карта важиће од датума када је купите, па наредних годину дана, а њена цијена обрачунава се тако што се износ путарине за одређену релацију множи бројем 400 и омогућава неограничен број пролазака на тој релацији.

Да бисте користили ову повластицу, потребно је да имате таг, уређај за електронску наплату путарине, који кошта 40 марака, и можете га купити на наплатним мјестима у Јакуповцима, Прњавору и Кладарима.

Када је у питању друга врста стимулативног модела, односно могућности да остварите попуст, он је и сада у примјени, и износи 15 одсто, али ће ускоро, како сазнају Независне, његов распон бити и до 25 одсто.

- Дакле, ко год узме уређај таг те електронски уплати, на примјер, 100 марака путарине, он има за трошење 115 марака. Међутим, стимулативни попусти ће убудуће износити до 25 одсто, због, рецимо, комерцијалних возила, односно предузећа, јер су већи корисници - појашњава саговорник Независних те додаје да се попуст односи на комплетну мрежу аутопутева.

Одлучите ли се за неки од ова два модела, осим што ћете остваривати уштеду, нећете се морати ни заустављати код наплатних кућица, што вам је такође олакшица у смислу штедње времена.

Подсјетимо, појединачна цијена путарине од Бањалуке до Градишке за путничка возила је 2,5 КМ, а од Бањалуке до Добоја седам КМ.