latinica  ћирилица
21/10/2019 |  09:48 | Аутор: СРНА

Бањалука: Ове седмице се обиљежава 50 година од катастрофалног земљотреса

Педесет година од катастрофалног земљотреса који је 27. октобра 1969. године потпуно разорио Бањалуку биће обиљежено ове седмице пригодним меморијалним програмом.
Земљотрес у Бањалуци (фото: архива) -
Земљотрес у Бањалуци (фото: архива)

Централни догађај је изложба "Земљотрес у Бањалуци - 1969, солидарност, обнова и изградња", у организацији Музеја савремене умјетности Републике Српске, Архива Српске и Удружења архивских радника, која ће бити отворена 26. октобра у 19.00 часова у Банском двору.

У оквиру изложбе, на спољашњим зидовима Музеја савремене умјетности биће постављена инсталација дрвених стубова - дјело умјетника Драгослава Малинића, у знак сјећања на 15 жртава земљотреса, саопштено је из Градске управе.

Обиљежавање 50 година од катастрофалног земљотреса почеће у сриједу, 23. октобра, мултимедијалном поставком о животу у разореном граду током јесени 1969. и зиме 1970. године.

Први дио поставке чини изложба 24 репродукције фотографија и негатива које су од новембра 1969. до средине марта 1970. године снимили бањалучки фото-аматери Радивој Радановић, Александар Сјериков и Љубинко Бато Смољановић.

Други дио чини пројекција архивских филмова о бањалучком земљотресу које су током та четири и по мјесеца аматерским камерама снимили Ивица Куртовић, Миодраг Шобот и Љубинко Бато Смољановић.

Куриозитет ове мултимедијалне поставке је да фотографије и негативи, чије ће репродукције бити изложене, никада нису виђени у јавности, јер су претходних пола вијека били дио приватних колекција ових фото-аматера.

Организатор овог визуелног подсјећања на посљедице земљотреса је Филателистичко друштво Бањалука, уз подршку града Бањалука, а аутор је бањалучки колекционар и публициста Горан Бараћ.

Изложба ће бити отворена до четвртка, 31. октобра, радним даном од 8.00 до 20.00 часова.

У четвртак, 24. октобра, у 19.00 часова биће отворена изложба "50 година од земљотреса у Бањалуци 1969-2019" аутора Миленка Ђорђевића, у организацији Музеја Републике Српске.

За 26. октобар најављен је округли сто у организацији Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета, у оквиру којег ће и Републички хидрометеоролошки завод имати презентацију о земљотресима на подручју Бањалуке.

У земљотресу 1969. године живот је изгубило 15 људи, а 1.117 је теже или лакше повријеђено. Материјална штета била је огромна.

На Тргу Крајине и данас се налази сат који је престао да куца 27. октобра 1969. године у 9.11 часова, и подсјећа на разорни потрес који је задесио Бањалуку прије пет деценија. /