latinica  ћирилица
21/10/2019 |  10:06 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

Кестенбург ће окупити студенте са три континента

Фестивал студентских позоришта Кестенбург биће отворен 16. новембра у Бањалуци, а очекује се учешће студената са три континента - Азије, Европе и Америке, рекао је Срни директор овог фестивала Александар Пејаковић.
Кестенбург - Фото: РТРС
КестенбургФото: РТРС

Пејаковић је истакао да ће у такмичарском дијелу фестивала, који организује Бањалучко студентско позориште, бити три представе студената са ова три континента, док ће и ревијални програм бити веома занимљив.

- Уводимо и стручна предавања, тако да ће нам у гостима бити и чувени професор Иван Меденица - рекао је Пејаковић.

Он је истакао да је, осим афирмације Бањалуке у области позоришног стваралаштва студента, циљ фестивала и да се виде достигнућа других студената.

- Желимо и да видимо гдје се ми налазимо када упоредимо наша и достигнућа студената из других земаља, те да нам то буде подстрек да радимо још боље, а секундарни циљ Фествала јесте спој спорта и културе, тако да ћемо ове године промовисати куглање и роњење - рекао је Пејаковић.

Он је истакао значај подршке друштва у реализацији пројеката у култури, те изразио задовољство што су рад Бањалучког студентског позоришта препознали многе владине, али и невладине институције.

Осим Кестенбурга, Пејаковић је истакао да је поносан и на представу у продукцији Бањалучког студентског позоришта "Млијеко" у режији Слободана Перишића, која је, према оцјенама и стручне јавности и публике, сада у рангу највише цијењених представа на простору бивше Југославије.

- Поносни смо да смо успјели из једног малог "подрума" у центру Бањалуке да направимо једину драму у Бањалуци чије је гледалиште на сваком извођењу препуно и младих и одраслих и пензионера, односно свих оних који се не стиде искрених емоција - рекао је Пејаковић.

Према његовим ријечима, у наредном периоду је планирано неколико премијера заредом, којих није било у претходних годину дана, када је био заступљен булеварски репертоар који подразумијева да је у сезони само једна представа на репертоару и изводи се све док има публике.

- У овој години имали смо једино премијеру представе "Дејтон", коју смо реализовали у сарадњи са неформално групом "НамладиМа", док до краја године, или најдаље почетка наредне сезоне, очекују нас премијере на којима интензивно раде Жељко Касап и Раденка Шева, те пројекат "Аудијенција", који ће бити копродукција са позориштем из Тузле -рекао је Пејаковић.

Он је додао да ће позоришна сезона, која у овом театру почиње у фебруару, а завршава се крајем године, бити затворена премијером представе "Жилиште", коју поставља професор Рената Агостини, а планирано је да буде изведена крајем децембра.

- Крећемо се ка посљедњој етапи ове 43. сезоне, која ће имати богат финиш. Прије свега, јер нам у репертоарском смислу као освјежење долази Небојша Курузовић и сјајни Џез поези кабаре са реализацијиом "Театра поезије" сваке суботе до краја године, почевши од 2. новембра - рекао је Пејаковић.