latinica  ћирилица
21/10/2019 |  11:56 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Лопаре: Дом здравља набавља вриједну медицинску опрему

На подручју Лопара здравствену заштиту остварује око 10.000 осигураника. Захваљујући улагањима локалне заједнице, Владе Српске, али и амбасада Швајцарске и Турске у БиХ, Дом здравља набавља вриједну медицинску опрему и реконструише објекте. Пацијенти задовољни овим активностима, али и организацијом превентивних прегледа којима се побољшава ниво здравствене заштите.

Будући да је на овом подручју регистровано све више обољелих, што су посљедице протеклог рата, али и тешког социјалног и материјалног стања, на побољшању квалитета здравствене заштите мора се стално радити. То подразумијева набавку савремене опреме и реконструкцију постојећих просторија, наводе надлежни.

- Прије двадесетак дана завршрили смо реконструкцију зграде управе у којој су смјештене просторије управе, службе за лабораторију и слижбе будућег центра за заштиту менталног здравља, а вриједност тог пројекта је близу 70.000 КМ. Један дио тог пројекта се односи на набавку брзе лабораторијске дијагностике која може омогућити 24-сатни надзор по питању лаборатроије - истиче директор Дома здравља Лопаре Желимир Нешковић.

Дом здравља Лопаре организује консултативне прегледе љекара из болнице "Свети Врачеви" из Бијељине и бесплатне превентивне прегледе мјештана. Ова активност обухвата и најмлађе.

- Сваке године доводимо дјецу у Дом здравља на стоматолошки преглед, првенствено да дјецу ослободимо страха, да их упознамо о важности и значају оралне хигијене и прања зуба - рекла је Данијела Цвијановић,директорица Дјечијег вртића Лопаре.

До краја мјесеца у лопарском дому здравља у фунцкији ће бити и савремени ултразвучни апарат за шири спектар специјалистичких прегледа, а од Турске развојне организације ТИКА Центар за базичну рахабилитацију ускоро би требало да добију опрему вриједну око 100.000 КМ.